Artur Mas vol desencallar el Quart Cinturó amb el president Montilla

La federació nacionalista ha ofert un acord bilateral al PSC al marge d’ICV-EUiA, com ja va passar amb la llei d’educació. Argumenten que els criteris ecologistes d'aquesta formació “hipotecarien el futur de Catalunya”

Publicat el 23 de setembre de 2009 a les 22:21
El president de CiU, Artur Mas, ha ofert avui al president de la Generalitat, José Montilla, que la federació i el PSC pactin el Pacte Nacional d’Infraestructures si no hi ha consens al tripartit. Segons ha argumentat, a l’acord bilateral s’hi podria sumar ERC, però no ICV-EUiA ja que, segons argumenta, amb els seus criteris ecologistes “hipotecarien el futur de Catalunya” perquè frenarien obres que el país necessita “urgentment”, com un Quart Cinturó d’alta capacitat de trànsit.

Mas ha recordat que la federació té com a premissa no acordar res amb el govern si no hi ha acord dels tres socis, tot i que no seria la primera excepció, com va passar amb la votació de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), a la que van donar suport CiU, el PSC, ERC i ICV-EUiA, però aquest últim només parcialment. També ha recordat als líders del carrer Nicaragua que s’aproxima el final de les negociacions del full de ruta d’infraestructures que s’han de fer al país i fins ara aquestes “no han donat fruits”.

L’oferiment es farà formalment en el debat de política general que es celebrarà al Parlament els últims dies de setembre. El diputat de CiU Josep Rull s’ha encarregat de recordar les altres condicions que posa el partit per pactar: unitat d’acció de les formacions signants (pensat per si d’aquí a un any la correlació de forces canvia al Parlament després de les eleccions), una aposta més evident pel transport públic, un traspàs de Rodalies que també inclogui els trens Regionals, la possibilitat d’estudiar el transvasament del Roine, garantir l’equilibri territorial, mantenir la denominació de majoria determinant catalana a la gestió del Prat, fixar un calendari pel rescat de peatges i garantir l’execució i el finançament de les obres.

Segons ha valorat Mas, que les dues forces majoritàries a l’hemicicle vagin a una veu impediria que hi hagi un gir de 180 graus en la política d’infraestructures si CiU estigués al capdavant de la Generalitat després de les properes eleccions. “Seria un pacte per a molts anys, governin els uns o els altres”, ha dit.

Dinamitar el tripartit
Les reaccions dels implicats no han tardat a arribar. La diputada socialista Carme Figueras ha acusat Mas d’intentar “dinamitar” el tripartit en oferir el pacte bilateral al marge dels ecosocialistes. També ha manifestat que al president de la federació “no li importa” el Pacte Nacional ni el benefici dels catalans, sinó que “l’únic que pretén és dividir” als tres socis de govern.

Per part d’ICV-EUiA la seva portaveu, Dolors Camats, ha criticat a CiU per “obcecar-se” amb el Quart Cinturó, una infraestructura “del segle passat” i "dels anys cinquanta”, quan la proposta del tripartit d’unir el Vallès Occidental amb l’Oriental és la Ronda Vallès, “que millorarà la mobilitat local i que amb paral·lel s’ajudarà a la fluïdesa del transport via ferrocarril o altres vies, que és el que passa a la Catalunya del segle XXI”. De fet, Camats ha assegurat que el govern “demostra que es dóna millor sortida [al Quart Cinturó] a partir d’altres solucions”.