
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat el Pla de Mandat 2014-2016 de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) a la reunió del Comitè Executiu de l’entitat, celebrada aquest cap de setmana a Guimarães (Portugal). El document, que desplega les bases estratègiques de la nova etapa de l’entitat, ha estat "molt ben rebut" pels membres de l’executiu. Jordi Ballart ha valorat "molt positivament" la reunió i ha destacat el "bon clima de col·laboració i de complicitat, que serà la clau de la competitivitat del tèxtil europeu en el futur. Perquè puguem competir amb altres territoris, les diferents col·lectitivats europees hem d’anar a la una, i a qui estem demostrant que és possible".
Aquesta ha estat la primera reunió de l’entitat després que Terrassa assumís la presidència de la xarxa, el passat mes de juny. El Pla de Mandat presentat per Ballart pretén reactivar l’associació en base a tres eixos: un reposicionament de la marca ACTE, impulsant la seva imatge i acostant-la a la societat; un nou impuls a dinamització dels territoris tèxtils per a afavorir la innovació; i la cerca de noves vies de finançament i de nous projectes europeus, com ara els RIS3, INTERREG, MED o ENPI.
Entre altres propostes, el Pla de Mandat aposta per crear un programa que faci possible el treball en xarxa de totes les "incubadores" o centres de suport a la creació tèxtil jove de tot Europa per tal d’estimular la internacionalització de projectes empresarials des del seu inici, trencant amb la vella idea que una empresa no es pot internacionalitzar fins que no està consolidada. Aquesta és una iniciativa que actualment desenvolupa la ciutat francesa de Lille, a través del projecte Innotex.
Espectacle de l'Esbart Egarenc
A la sessió també es va plantejar la possibilitat d’obrir l’entitat al món empresarial. Fins ara, els membres d’ACTE han estat majoritàriament administracions i en menor mesura també centres tecnològics, universitats, cambres de comerç i altres agents socials i econòmics, però no empreses. L’entitat debatrà aquesta questió properament.
A la reunió del Comité Executiu va participar també el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Amadeu Aguado, que entre altres novetats va presentar el nou portal de comunicació de l’associació, impulsat per Terrassa, i va informar de l’ampliació de la xarxa amb la incorporació de l’Agrupació d’Empreses Innovadores Tèxtils.cat i l’entrada de Suècia, estat on s’ha creat una nova vicepresidència de l’entitat.
Per la seva banda, les vicepresidències de Bèlgica, França, Itàlia, Polònia, Portugal i Espanya van presentar també els seus informes d’activitat. El programa de la trobada de l’executiu a Guimarães va incloure també la visita a la Fábrica Santo Thyrso, un centre de suport a la creació i la innovació vinculat sobretot al sector tèxtil, la representació de l’espectacle “Trama” a càrrec de l’Esbart Egarenc, inspirat en la tradició tèxtil de Terrassa. L’espectacle es va representar a l’espai escènic de la Plataforma das Artes e Criatividade de Guimarães, seguint aquesta nova línia de l’entitat d’impulsar activitats públiques per obrir-se al conjunt de la societat.