La Fundació Cecot Persona i Treball posa en marxa un projecte basat en l’acompanyament laboral de persones catalanes retornades al nostre país. El Servei de retorn és una de les set propostes que la patronal Cecot va incloure el passat mes de febrer en el seu informe sobre Polítiques i mesures per a fomentar el retorn: gestionar el capital humà en un context d’emigració.
En la seva fase inicial, el projecte preveu l’atenció de 20 persones retornades, a les quals se’ls oferirà itineraris d’inserció individualitzats i adaptats als seus perfils, junt amb un mòdul d’orientació laboral grupal. “El procés migratori no és unidireccional; aquells que marxen, en moments determinats es plantegen el retorn”, afirma Anna Delclòs, directora de Cecot Persona i Treball, “les persones retornades experimenten dificultats per inserir-se laboralment en tant que l’entorn ha canviat durant la seva estada a l’estranger. Si bé els retornats disposen de xarxes, de familiars, amics, etc., la xarxa de contactes professionals a Catalunya pot haver disminuït considerablement donada la seva estada a l’exterior”.
Les persones que configuren aquest col·lectiu necessiten de serveis de suport i assessorament ja que, després de la seva estada a l’estranger s’encaren a redescobrir i recopilar informació sobre serveis públics i privats als quals es pot accedir per a trobar feina o/i orientació sobre formació o sobre com constituir la seva pròpia empresa. Per al correcte desenvolupament d’aquest projecte, Cecot Persona i Treball realitzarà també una sèrie d’accions paral·leles.
La primera serà definir quins són els països prioritaris d’acció, és a dir, aquells països que acullen major nombre de catalans emigrats. Es contempla, també, la realització de tasques relacionals i institucionals per a poder establir pontsde col·laboració amb organitzacions i entitats que tenen vinculació amb catalans retornats, amb l’objectiu que es faci difusió del projecte entre les persones que puguin estar-hi interessades. Preveure serveis de retorn és una de les propostes que la Cecot va detallar en l’informe sobre Polítiques i mesures per a fomentar el retorn: gestionar el capital humà en un context d’emigració. “Es té molt poca informació sobre els retornats i la seva inserció al mercat de treball”, conclou Delclòs en l’anàlisi realitzat el passat mes de febrer. Calen serveis i eines per al seu seguiment, acompanyament i recollida de dades.
A Catalunya i Espanya existeixen diferents serveis per al retornat, oferts per diverses administracions, que inclouen Oficines de Retorn i Guies del Retorn. Són, però, serveis de caire informatiu o de tramitació administrativa, o bé no es distingeixen dels serveis per a immigrants. “Els serveis d’orientació, formació i emprenedoria adreçats a emigrants seran importants per tal que aquestes persones es puguin inserir plenament aportant les capacitats adquirides”.
Cecot ofereix acompanyament laboral a catalans retornats
"El procés migratori no és unidireccional; aquells que marxen, en moments determinats es plantegen el retorn", afirma Anna Delclòs, directora de Cecot Persona i Treball
Ara a portada
Publicat el 10 de setembre de 2014 a les 17:12
Et pot interessar
-
Societat El Torneig Hockey Solidari a Terrassa ja té data de començament
-
Societat Terrassa renova la gespa dels estadis municipals
-
Societat Terrassa és la ciutat de Catalunya on més s'ha reduït la delinqüència l'últim any
-
Societat La fira de vins «El Vapor del vi» celebra la primera edició a Terrassa