Comença la selectivitat

De dimarts a dijous, els estudiants s'examinen de les proves d'accés a la universitat

Publicat el 11 de juny de 2012 a les 19:20


Un total de 30.338 estudiants, 632 més que l'any passat, estan convocats a les proves d'accés a la universitat (PAU) que tindran lloc, en 149 tribunals, en horari de matí i tardaa partir de demà i fins dijous. Del total d'alumnes matriculats, 24.601 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat enguany el batxillerat; 2.028 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d'altres anys amb o sense PAU); i 3.707 són estudiants provinents de cicles superiors s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.
 
L'estructura de les PAU, que segueixen el nou model que ja es va començar a implantar l'any 2010, es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l'estudiant.
 
En la fase general, els alumnes s'examinen de 4 matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i una matèria de modalitat. Com fins ara, els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que comptarà un 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (que comptarà un 40%), podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general. La validesa de la qualificació en aquest cas és indefinida.
 
La fase específica, en la qual els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries també de modalitat, permet obtenir una nota d'admissió de fins a 14 punts, atès que es tenen en compte les dues millors qualificacions un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys.

Campus de l'UPC a Terrassa  
Hi haurà 149 tribunals en centres de secundària i edificis universitaris de 19 poblacions: Terrassa, Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d'Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa. Com ja es va fer l'any passat, hi haurà un Tribunal únic a Barcelona que acollirà 145 alumnes que en el batxillerat han seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d'aprenentatge de dislèxia. 

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 28 de juny per internet i el dia 2 de juliol podran recollir la documentació amb els resultats al seu centre de secundària. L'any passat van superar les proves un 94,54% dels alumnes presentats i la nota mitjana de les proves es va situar en un 6,305. Tots aquells estudiants que obtinguin una qualificació a les PAU superior o igual a 9 punts rebran una distinció de la Generalitat de Catalunya.