
L'edifici acull actualment algunes entitats culturals i L'Andana Foto: Cristina Moraguez
L’Ajuntament de Terrassa treballa per convertir l’antic edifici industrial del Condicionament Terrassenc en un equipament sociocultural que esdevingui un nou pol d’atracció, obert a la ciutat, que reuneixi valors afegits relacionats amb el patrimoni històric i industrial de la ciutat, la difusió de la cultura popular i l’activitat d’empreses del tercer sector. Per tal d’impulsar aquest projecte, el Consistori ha endegat les obres d’adequació de l’edifici del Condicionament Terrassenc, malmès pel pas del temps, amb un pressupost de gairebé 600.000 euros. Amb una durada prevista de tres mesos i mig, els treballs han de solucionar les deficiències de l’edifici.
El tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, posa l’accent en la continuïtat, de la mà de les entitats, de la feina per "impulsar un ambiciós projecte que obrirà a la ciutat una oferta patrimonial, turística, cultural, artística i social única al país. Un immoble centenari de gran interès històric i patrimonial per sí mateix, on hi conviuran entitats culturals i artístiques amb empreses de valor social i activitats socials. I que, a la vegada, solucionarà les necessitats del dia a dia d’aquestes entitats".
El Condicionament Terrassenc acull actualment diferents grups de cultura popular de la ciutat, és la seu de l’alberg de persones sense sostre, gestionat per Creu Roja, i està previst que es traslladi la Cooperativa Teixidors, empresa amb vocació social que treballa per la integració social i la independència econòmica de persones amb dificultats d’aprenentatge. S’espera que també s’hi instal·lin el futur Centre de Cultura Popular i Tradicional i la Fàbrica de les Arts, entre d’altres entitats. Aquest projecte respon a diversos compromisos inclosos en la cinquena prioritat del Pla de Mandat 2015-2019, relativa a la cultura i la projecció de la ciutat.
Rehabilitació de l'edifici
Una de les principals actuacions del projecte d’obres és la millora de l’estructura de l’edifici. Es repararan i substituiran algunes encavallades de fusta i pilars que s’han anat fent malbé. També es construiran noves escales entre les plantes de l’immoble, s’adequaran espais interiors amb la reconfiguració de murs interiors i s’intervindrà als murs exteriors per assegurar la seva fermesa. A més, se solucionaran les filtracions d’aigua en murs de les façanes i les cobertes.
L’actuació inclou la revisió i la reparació de la instal·lació elèctrica del semisoterrani i la planta baixa, a més d’una intervenció important en la coberta de l’edifici. Està previst retirar uns dipòsits de fibrociment i de formigó, el que obligarà a refer la teulada en algunes parts. D’altra banda, se substituirà una part de la coberta composta per planxes de fibrociment, que es canviarà per un altre tipus de tancament amb aïllament tèrmic. I, igualment, es reformarà tota la xarxa de recollida d’aigües pluvials. Pel que fa als interiors de l’edifici, es repararan els arrebossats que es troben en mal estat i es pintaran tots els tancaments. Finalment, el projecte també inclou la substitució dels elements de fusteria.
L’execució del projecte ha estat encarregada a l’empresa Grupmas Edificació, SLU, i compta amb un pressupost de 580.194,56 euros (IVA inclòs). Aquestes obres tenen una subvenció de la Diputació de Barcelona de 42.526,25 euros.
El Condicionament Terrassenc va ser el primer condicionament públic de fibres i matèries tèxtils de tot l’estat. Va néixer l’any 1904, impulsat per un grup d’industrials de Terrassa, en un primer edifici situat al carrer del Nord. Amb el creixement de la producció tèxtil, els empresaris van inaugurar l’any 1916 en un solar del passeig del Vint-i-dos de Juliol un edifici de nova planta, més ampli i operatiu, obra de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill. A finals dels anys 60 del segle passat, el Condicionament es va especialitzar en el laboratori d’anàlisi, evolucionant fins convertir-se en el Leitat (Laboratorio de Ensayos e Investigaciones Textiles). L’immoble va passar a ser propietat de l’Ajuntament l’any 2006.