Conseqüències de la crisi

Davant de l'Ajuntament han coincidit dues manifestacions. Una formada per sindicats, i l'altra per l'Assemblea Aturats i l'Assemblea Popular

Publicat el 21 de juliol de 2010 a les 21:34
Davant de l'Ajuntament han coincidit, aquest dimecres a la tarda, dues manifestacions, aprofitant que es celebra el ple municipal. Han reivindicat diferents temes, però tots ells s'han volgut mostrar en contra d'alguna conseqüència de la crisi. Una manifestació ha estat formada per membres de diversos sindicats – al capdavant, UGT i CCOO-, que s'han mostrat contraris al Decret 8/2010, que anuncia la retallada salarial; i l'altre grup de persones, que forma part de l'Assemblea Aturats de Terrassa i Assemblea Popular de Terrassa, ha reclamat una lluita contra l'atur i la precarietat.

José Antonio Fernández Cáceres, responsable d'UGT a la ciutat, ha explicat que es neguen a la retallada “perquè ens està situant a l'any 2004-2005 pel que fa al nivell adquisitiu. Reconeixem que l'Ajuntament ha d'aplicar el Decret encara que amb matisos, o sigui, la qüestió és com s'aplica. El Decret que estableix el govern de l'Estat permet la negociació en alguns aspectes. Per exemple, parla del 5% de la massa salarial, per tant, podem jugar amb aquest concepte, ho podem extreure de la gent que cobra molt”. Fernández ha explicat que el Decret parla dels funcionaris, però no dels polítics, i que només fa referència als polítics de l'administració de l'Estat. I ha afirmat: “Els municipis van creure que ells també s'haurien d'aplicar la retallada, per exemple, l'alcalde s'ha tret un 15% del seu sou. A les persones que tenen un sou més gran, se'ls hauria d'aplicar un percentatge més elevat de retallada”.

Segons fonts d'UGT, quatre representants de cada sindicat se'ls ha permès assistir al ple municipal. Aquests preveuen parlar amb els diversos grups polítics per dir que s'oposen al decret i dir que “ja que s'ha d'aplicar el Decret, que l'apliquin d'alguna manera en què els que cobrin menys no surtin tan mal parats”. A més, pretenen exigir el compliment del conveni dels treballadors en aquells aspectes importants per la qualitat de vida d'aquests. “Hem acordat la creació d'un pla de segona activitat per a policies i col·lectius que fan molts esforços com els obrers”.

Per altra banda, l'Assemblea Aturats i la Popular de Terrassa han volgut sortir al carrer per denunciar les xifres d'aturats com a conseqüència d'aquesta crisi, a més de qüestionar el caràcter democràtic de l'actual sistema polític. Karim Elotmani, portaveu d'Assemblea Aturats de Terrassa, ha dit que reivindiquen “la justícia social per tot, perquè es comparteixi la riquesa i el treball. Nosaltres hem de decidir el futur de la societat. Volem denunciar la precarietat i la política que s'aplica a l'atur”. L'Assemblea Popular ha volgut donar suport a aquesta convocatòria promoguda per Assemblea Aturats. Arnau López, el seu responsable, ha dit: “Anunciem el caràcter antidemocràtic d'una societat que té unes xifres d'aturats que van més enllà de 70.000 persones pel que fa a la comarca”. I ha afegit que “els discursos xenòfobs van molt lligats al tema de la crisi”.