El Centre de Tractament de Residus estarà en proves d'aquí a dues setmanes

El nou equipament, que significa passar d'amuntegar les deixalles dels vallesans a recuperar-les, ja s'ha provat en buit. El president Montilla i el conseller Baltasar l'inauguren aquest dijous

Publicat el 24 de setembre de 2010 a les 18:14
D’aquí a dues setmanes les primeres bosses d’escombraries dels ciutadans del Vallès Occidental entraran al Centre de Tractament de Residus (CTRV). D’aquesta manera es provarà com funciona l’equipament, que ja s’ha testat en buit. Un pas que significa passar d’amuntegar les deixalles dels vallesans a l’abocador de Coll Cardús a recuperar-ne el màxim d’elements possibles.

Un canvi de model que arriba després de dos anys d’obres i la inversió de pràcticament 75 milions d’euros finançats per la Generalitat. “Ara s’eliminaran residus de manera sostenible i s’ajudarà el sector a desenvolupar-se, donant una empenta a la seva internacionalització”, ha afirmat el president de Catalunya, José Montilla, durant la inauguració del centre aquest dijous.

I és que bona part de la maquinària que acullen les instal·lacions té el seu origen en empreses del país que la poden exportar. “Catalunya està en la línia dels països europeus més avançats en aquest àmbit”, ha recordat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Aquí es recuperen el 36,7% de les deixalles, més que la mitjana de països de l’OCDE (36%).

Funcionament
El CTRV pot tractar unes 750 tones diàries de brossa, cosa que farà a partir del proper mes de gener. Primer s’obren les bosses de deixalles per destriar en diverses fases el material que pot anar a d’altres plantes de reciclatge i quin no. La matèria orgànica que hi ha es separa i es transforma en compostatge durant un mes, un dels punts forts de l'equipament.

La resta, tot allò que no s’ha pogut reciclar, es premsarà, s’embalarà i es portarà al dipòsit controlat de bales de rebuig Elena, a Cerdanyola del Vallès. Aquest està arribant a la fase final de la seva vida útil, per aquest motiu en els propers mesos s'ha de començar a debatre a la comarca a quina població es portaran les bales quan estigui ple.

En el disseny de la nova planta s’ha posat l’accent en la qualitat de l’aire que s’utilitza durant aquest procés. Des de l’equip tècnic que l’ha fet possible Concha Zorrilla ha afirmat que “després de 40 anys vivint al costat de l’abocador de Coll Cardús la gent de Vacarisses o Viladecavalls ja no han de patir més problemes d’olors”. Així, abans de tornar a l'atmosfera sortint per una xemeneia passarà diversos filtres, tant químics com naturals, per eliminar els elements nocius i millorar la seva olor.

Recuperar l’abocador
Pel que fa a l’abocador, “a finals d’any s’iniciarà el seu tancament”, ha reconegut el president del Consorci de Residus del Vallès Occidental, Juan Carlos Sánchez. Quan ja no rebi més brossa es recuperarà des del punt de vista mediambiental, primer es cobrirà amb compostatge i començarà un procés per acabar transformant Coll Cardús en una muntanya verda més de la zona.

D'altra banda, els treballadors que ara hi ha passaran a formar part del nou equip de 80 professionals que hi haurà al CTRV quan estigui en ple rendiment.

Paral·lelament a aquest equipament hi ha previst que es faci el Centre d'Interpretació de Residus, un museu que sigui didàctic però també aculli equips d'investigació, i una nova planta de tractament de matèria orgànica.