
El passat mes de setembre la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot van signar un acord de col·laboració per difondre i estendre la Reempresa per crear a Catalunya un mercat únic per la compravenda d'empreses. La darrera població on s'ha incorporat aquest servei és Mataró. L'objectiu és, doncs, impulsar i estructurar la transmissió d'empreses com a via de creixement d'activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació a la ciutat.
A l'acte hi han participat el vicepresident primer i president delegat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil; el president de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, Miquel Rey; el president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad; el membre del consell directiu de la FAGEM Paulí Aluart i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer.
Segons Antoni Abad, la Reempresa representa una oportunitat per mantenir el teixit productiu i articular un "mercat transparent de transmissió de petites i mitjanes empreses". Ferran Civil, ha destacat la importància del projecte a la demarcació de Barcelona, on s'espera en els propers anys “"aconseguir 212 Reempreses, el manteniment de 730 llocs de treball i 16 milions d'euros d'inversió induïda després d'haver atès 3.500 emprenedors i les persones que cedeixen la propietat".
La Diputació de Barcelona desenvolupa el treball en xarxa amb els ajuntaments i la incorporació de l'Ajuntament de Sabadell al Centre de Reempresa de Catalunya.
85 reempreses d'èxit amb una inversió total de més de 4.500.000€
El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit tancar des de finals de l'any 2011 un total de 85 casos de reempreses que han suposat una inversió total de prop més de 4.500.000€ i que es distribueixen, per sectors de la manera següent: 33% de reempreses d’èxit en el sector comerç; 11% a reempreses d'indústria; 31% pertany al sector serveis i un 25% de la inversió de les reempreses d'èxit pertany al sector de l'hostaleria.
La distribució territorial d'aquestes reempreses amb èxit és un 76% de la demarcació de Barcelona, un 10% de la de Lleida, un 8% de Girona i un 6% de Tarragona.
El 24% dels casos d'empreses cedents que s'han adreçat al Centre de Reempresa de Catalunya ho han fet per jubilació del cedent. En el 31% dels casos el motiu és el canvi de negoci del cedent i en el 11% el canvi de domicili. Altres motius per cedir l'empresa són la impossibilitat de portar el negoci (19%), la malaltia (10%) o les desavinences amb els socis (2%).