El dipòsit d'aigua de Can Boada pren vida

Publicat el 12 de març de 2013 a les 21:13
Vista interior del dipòsit de Can Boada Foto: Maite Delgado Ferrer

Mina d'Aigües de Terrassa ha informat de l’entrada en funcionament de la primera meitat del dipòsit de Can Boada. D'aquesta manera ja s'han executat les dues primeres fases d’aquesta important obra de rehabilitació del dipòsit gran de Can Boada. La intervenció està estructurada en 4 fases: 1- Construcció d’un anell de reforç de la fonamentació; 2- Rehabilitació interior del primer vas; 3- Rehabilitació interior del segon vas; i 4- Acabats exteriors (façanes i coberta).

La finalització d’aquesta segona fase ha permès, després de superar positivament la corresponent prova d’estanqueïtat, posar en servei el primer dels vasos de 5.000 metres cúbics (cinc milions de litres) de capacitat (la meitat del total). La rehabilitació del segon vas està prevista dins del present exercici. El pressupost total de l’obra que suposarà la rehabilitació integral del dipòsit, és de 928.000 euros i s’han executat, a data d’avui, uns 460.000 euros. La finalització de la quarta fase està prevista l’any 2014.

El projecte té un
pressupost global
de 928 mil euros,
dels quals se n'han
executat, 460 mil

Aquest dipòsit, construït per donar per finalitzat de manera efectiva el primer projecte de la portada d’aigua del riu Llobregat, necessari per abastir la ciutat, es va començar a construir a finals de l'any 1943 entrant en funcionament a mitjans del 1946.  Construït de forma circular amb cobertes de volta tòrica i amb un mur de separació diametral que divideix dos compartiments o vasos, té una capacitat de 10.000 m3. Emmagatzema l’aigua que arriba procedent de les instal·lacions de captació i tractament d’aigües potables que la companyia té al terme d’Abrera. Actualment a Can Boada hi ha quatre dipòsits més, de 1.800 m3 cada un. La capacitat total de volum d’aigua emmagatzemada a Can Boada per abastir principalment Terrassa i també parcialment els municipis de Viladecavalls i Matadepera, és de 17.200 metres cúbics.
 
Una maqueta del dipòsit gran de Can Boada, es pot veure en l’exposició permanent "Mina Pública d’Aigües de Terrassa. El batec de la ciutat Industrial", que hi ha al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).