El millor negoci és passar-lo de pares a fills

Segons la Cambra, el context actual afavoreix la transmissió d'empreses familiars, que són el 65% del teixit català

Publicat el 07 de febrer de 2013 a les 19:20
Sessió informativa sobre la transmissió d'empreses Foto: Cambra de Comerç

Un total de 25 empreses han participat en la sessió informativa sobre "la compravenda de l'empresa familiar: una alternativa a la continuïtat de l'empresa" que s'ha celebrat a la seu de la Cambra de Comerç de Terrassa. La sessió, presentada per Gemma Sanz, presidenta de la Comissió d'Indústria i Sostenibilitat de la Cambra, ha anat a càrrec de Victor Ricart i Albert Santamaria, director de l'àrea de Finances Corporatives i soci responsable de l'àrea de Finances Corporatives i Empresa Familiar d'Auren.

Durant la sessió s'ha analitzat la situació en què es troba l'empresa familiar en l'actualitat, els reptes als quals s'enfronta i les raons que porten a deixar d'invertir en aquest tipus de societats. En aquest sentit, els ponents, que han informat dels processos de venda de les empreses familiars i els mètodes de valoració d'empreses, han abordat els motius que impulsen a propietaris de petites i mitjanes empreses a vendre o traspassar un negoci, com realitzar aquest procés, calcular el valor d'un negoci en marxa i quins aspectes fiscals cal tenir present en aquestes operacions.

Per als ponents, l'empresa familiar es troba en un moment propici per a les operacions de compravenda, ja que la conjuntura actual afavoreix que les grans corporacions apostin per un creixement basat en les adquisicions d’altres companyies.

Tal com s'ha posat de manifest en les ponències, l'empresa familiar continua essent un dels principals motors de desenvolupament en els mercats ja que representa el 65% del total del teixit empresarial a Catalunya i, en molts casos, són líders en el seu sector d'activitat. Tot i així, les raons que porten a l'empresa familiar a decidir la seva venda estan relacionades, en la majoria dels casos, amb l'absència de successió. En opinió dels ponents, en aquest cas el moment actual és favorable a un procés de desinversió.

Servei de continuïtat empresarial
En aquest context, la Cambra de Terrassa ofereix un servei específic orientat a facilitar la continuïtat de l'activitat empresarial, especialment en els casos d'empreses en què els seus propietaris no poden seguir al davant del negoci, per part d'empreses o emprenedors interessats a adquirir un negoci ja consolidat. Aquest servei va dirigit tant al venedor com al comprador amb l'objectiu de facilitar el procés de compravenda del negoci.

A través d'aquest servei, la Cambra ofereix suport en tot el procés de traspàs del negoci, des de la recollida completa i detallada de la informació de l'empresa fins a l'elaboració del pla de comunicació i recerca de potencials compradors. Pel que fa al comprador, la Cambra ofereix informació de les empreses en traspàs i assessorament en el procés de creació i en la gestió del negoci durant els primers mesos d'activitat.

La Cambra, que va posar en marxa aquest servei el 2010 amb el suport del Consejo Superior de Cámaras i el Ministeri d’Economia, ha atès un total de 26 operacions. Aquest servei està adreçat a propietaris de petites i mitjanes empreses que vulguin vendre el seu negoci, empreses en procés d'expansió i emprenedors que vulguin iniciar una activitat econòmica a través d'un negoci consolidat.