El Pla de Barris del Districte 2 es dóna a conèixer a Europa

Un gru europeu de recerca sociològica i urbanística ha visitat la zona aquest dimarts

Publicat el 31 de març de 2010 a les 21:59
L’Ajuntament de Terrassa ha donat a conèixer la seva experiència amb el Pla de Barris del Districte 2 a representants d’Urbact, un grup de recerca sociològica-urbanística d’àmbit europeu. Aquest grup ha visitat aquest dimarts la ciutat per veure de prop els resultats del Pla de Barris del Districte 2, en el marc de les jornades de treball que se celebren a Barcelona entre dimarts i dimecres, dies 30 i 31 de març. Aquestes jornades són la cloenda del projecte Nodus europeu, que ha estat portant a terme Urbact des de l’abril del 2008, amb l’objectiu de millorar el desenvolupament urbanístic per fer-lo més sostenible i perquè contribueixi a la regeneració urbana. Urbact està integrat per 5.000 membres de 255 ciutats de 29 països diferents.

La presentació del Pla de Barris del Districte 2 de Terrassa ha tingut lloc al Centre Cívic Montserrat Roig i ha anat a càrrec del coordinador de l’Àrea de Planificació del Territori de l’Ajuntament de Terrassa, Pere Montaña. Després d’una primera explicació al Centre Cívic Montserrat Roig, la delegació ha visitat diversos espais del districte que s’han millorat amb les actuacions urbanístiques del Pla de Barris, concretament la Masia de Ca n’Anglada, l’Avinguda de Barcelona i la Plaça del Treball.

Nodus es un projecte que se centra en la relació entre la regeneració urbana i els elements del planejament regional que tenen efecte sobre el desenvolupament regional i la segregació espacial. El grup de treball estudia com el planejament a gran escala pot incidir sobre les polítiques i els projectes de regeneració urbana, quan aquestes iniciatives s’enfoquen més des d’un punt de vista sectorial i posen de relleu les qüestions relacionades amb la recerca d’una grau de governança adequat. Els socis europeus són la Generalitat de Catalunya; les regions de Mazonia (Varsòvia) i Emilia (Itàlia), les ciutats d’Alba-Lulia (Romania), Amsterdam (Holanda), Dobrich (Bulgària) i Katowice (Polònia).

La Generalitat de Catalunya, que està representada mitjançant l’Institut d’Estudis Territorials (IET), que és un centre de recerca creat l’any 1992 i dedicat al seguiment de la teoria i de la pràctica territorials, urbanístiques i socioeconòmiques. Està integrat per la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i la Universitat Pompeu Fabra. L’Institut d’Estudis Territorials de Catalunya és qui coordina al Grup de Suport Local a Catalunya.