El Vallès impulsa la regeneració econòmica als polígons

El Consorci per l’Ocupació recull més de 1.442 ofertes de sòl i sostre industrial en la segona edició del catàleg

Publicat el 13 de juliol de 2013 a les 20:17
Presentació del projecte de Promoció territorial, localització d’activitat i millora dels Polígons del Vallès Occidental Foto: C.C.V.O.

El Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental està impulsant la regeneració i localització d’activitat econòmica als polígons de la comarca. De la mà dels ajuntaments i les empreses del sector treballa per facilitar la instal·lació d’activitats i per fomentar els polígons com a actius indispensables en la vertebració territorial i per la promoció i reactivació econòmica. El Consorci ha desenvolupat diferents actuacions els darrers mesos, entre les quals destaca la publicació d’un catàleg on-line on es fa difusió de l’oferta immobiliària que està disponible als polígons industrials de la comarca. En la segona edició que s’acaba de publicar es compta amb 1.442 ofertes.

En el marc del projecte s’impulsa el treball en xarxa per a localització empresarial entre agents públics i privats, es fan accions de promoció i manteniment de l’activitat empresarial als polígons i s’elabora informació estratègica i productes de promoció i dinamització territorial. També s’ha creat el portal de polígons www.copevo.cat/poligons amb l’actualització de l’inventari i informació bàsica de cadascun d’ells. En aquest portal també es preveu la creació d’un cens d’empreses al llarg del segon semestre del 2012.

El president delegat del Consorci, Amadeu Aguado, i la vicepresidenta delegada, Montse Capdevila, acompanyats del tècnic de Promoció Econòmica del Copevo, Oriol Mestre, han presentat avui les actuacions realitzades en el marc del projecte.

Aguado ha destacat que “volem mostrar el que té la comarca la comarca per ajudar a recosir el teixit empresarial i productiu. La comarca té l’experiència i cal dotar el continent de contingut. Hem de fer un esforç conjunt i facilitar la instal·lació d’empreses a la comarca”.

Per la seva banda, Capdevila ha afirmat que “des del Vallès tenim clar que la sortida de la crisi passa per l’economia productiva, que és el nostre ADN”. També ha afirmat que “amb aquest projecte fem tangible la col·laboració público-privada i fem palès que tenim  unes potencialitats que, si treballem en xarxa, es multipliquen. Hem de fer xarxa perquè no se’ns escapi cap potencial inversor”.

El tècnic de Promoció Econòmica del Copevo, Oriol Mestre, ha explicat que aquest projecte “vol fer-nos forts per quan remunti la crisi no ens agafi amb la feina per fer”. Per això “treballem tres línies d’actuació per caçar l’oferta i la demanda: la promoció dels nostres polígons, la localització i la cooperació territorial i la millora de les infraestructures existents”. En aquest sentit ha destacat actuacions realitzades com la publicació dels catàlegs, la presència a fires, el contacte amb les empreses, el treball amb els operadors de serveis bàsics i el treball conjunt amb els municipis per atendre qualsevol demanda de localització.

Facilitar la instal·lació d’empreses
Des del grup de treball del projecte s’impulsen metodologies de treball conjunt per establir mecanismes de coordinació i cooperació entre ajuntaments, institucions del territori i empreses claus vinculades a la millora dels serveis bàsics i la dinamització dels polígons.

Una de les primeres fites assolides és l’establiment d’un sistema de coordinació entre els ajuntaments de la comarca davant una petició de demanda empresarial. L’objectiu essencial és no perdre cap oportunitat d’instal·lació o relocalització empresarial.  El Consorci, a través de la seva pàgina web, de la xarxa de contactes o d’accions de promoció rep una demanda específica, i mitjançant un referent tècnic de cada ens municipal afectat, es valora i gestiona conjuntament la demanda rebuda i, si és el cas, s’inicien les tasques per enviar la informació i fer els tràmits necessaris.

En aquest sentit, les organitzacions empresarials CECOT, CIESC i PIMEC desenvolupen un paper molt important al tenir un contacte permanent i directe amb el teixit empresarial, detectant possibles demandes de localització o reubicació intracomarcal de les empreses.

Per completar l’impuls d’aquest treball en xarxa, des de l’últim semestre de l’any passat, i a partir de reunions bilaterals amb les empreses implicades, s’ha fet un procés d’apropament amb el sector privat per generar un entorn de cooperació, principalment, amb les immobiliàries i les prestadores de serveis bàsics als polígons. En el primer cas, l’edició del catàleg d’oferta immobiliària és un primer exemple d’aquesta cooperació, però també s’ha establert un canal de comunicació àgil i directe perquè davant d’una petició de localització empresarial, en el qual no es troba oferta immobiliària publicada, es pugui derivar la demanda rebuda.

2ª edició Catàleg oferta de sòl i sostre als polígons i informe d’anàlisi

El Consorci per l’Ocupació ha publicat la segona edició del catàleg de sòl i sostre industrial del Vallès Occidental, en el qual s'han registrat 1.422 ofertes,  de 92 polígons diferents: 1.076 de lloguer, 339 de compra, 32 de venda - lloguer i  50 de sòl industrial.

Del catàleg se’n conclouen les següents dades:
El preu mig de la comarca és de 3,16EUR/m2 per lloguer i 938,89 EUR/m2 per la modalitat de compra.

La superfície mitja per les naus localitzades és de 1.862,17 metres quadrats: 1.763,54 metres quadrats de lloguer i 2.178,82 metres quadrats de compra.

Aproximadament el 72% de les ofertes presentades corresponen a naus en modalitat de lloguer, el 22% en compra, un 3% correspon a sòl industrial.

Les ciutats de Sabadell i Terrassa concentren un terç de l'oferta detectada, la resta de l'oferta es concentra amb percentatges d'entre el  7 i 10% a Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda i Rubí.

La informació per elaborar el catàleg i l’informe d’anàlisi s’ha recollit amb la col·laboració d’immobiliàries de la comarca i del portal empresarial especialitzat Interempresas. Per a la seva realització també s’ha comptat amb l’assistència tècnica de la Cambra de Comerç de Sabadell. Es pot consultar tota la informació a www.copevo.cat/poligons/oferta-immobiliaria.html

Les empreses i persones interessades en conèixer l’oferta disponible a un polígon poden consultar el catàleg on hi trobaran una primera informació bàsica: règim (venda o lloguer), metres, preu i breu descripció. Per a cadascuna de les ofertes es disposa de l’empresa immobiliària de contacte per tal de sol·licitar més informació. La finalitat és que la demanda existent tingui més facilitat per accedir a l’oferta disponible i a les empreses que les gestionen.


Catàleg de sòl i sostre públic

Un dels darrers productes de promoció que s’ha elaborat és un recull amb tota l’oferta de sòl i sostre públic que disposen els ajuntaments per incentivar i facilitar la localització d’empreses als seus municipis. S’ha elaborat una fitxa descriptiva amb les característiques bàsiques perquè les empreses i emprenedors en coneguin els serveis i en puguin demanar la informació per utilitzar-los. S’han recollit un total de 13 projectes, un d’ells ha obert la seves portes fa pocs mesos, el Vapor Gran de Terrassa, i d’altres ho faran al llarg d’aquest any, Centre d’Empreses Can Gavarra a Polinyà i el Viver d’empreses industrials a Sabadell.

El seu conjunt representa una oferta prou destacada: 1 gran projecte de sòl per urbanitzar, 2 projectes amb un total de 16 parcel·les ubicades a polígons de recent creació a punt per implantar-hi empreses industrials i, sobretot, espais ja construïts amb serveis avançats i amb vocació de fomentar al consolidació de les pimes de la comarca: 3 projectes amb espais industrials amb una capacitat total prevista de 44 empreses i 7 centres de serveis empresarials amb espais per ubicar-hi empreses de diferents perfils i necessitats, amb una capacitat prevista per a unes 120 empreses. Actualment, alguns d’aquestes centres tenen els espais totalment ocupats.


Jornada de debat: 15 de juliol a Barberà del Vallès

Per debatre i valorar quines accions cal impulsar a mig i llarg termini que afavoreixen la regeneració d’aquests espais, una millor integració en el seu encaix territorial i esdevenir pols singulars i competitius pel desenvolupament empresarial, es realitzarà una jornada de debat el proper dilluns dia 15 de juliol.

El programa de la jornada té una primera part  centrada en la ponència marc que realitzarà Carlos Marmolejo Duarte, arquitecte i professor Titular i Investigador del Centre de Política de Sòl (CPSV) i Valoracions (UPC), amb l’objectiu d’exposar els factors de localització empresarial i competitivitat territorial d’aquestes espais. I, a la segon part, hi haurà una taula de ponències amb la participació de cinc persones d’àmbits professionals diversos, que té per objectiu plantejar propostes de millora dels polígons industrial. La taula serà introduïda i moderada per la periodista Montserrat Besses, directora del reportatge de TV3 "Buit, ple. La ciutat arítmica".

Pla de treball del segon semestre de 2013
El llarg del segon semestre es plantegen noves accions del projecte. D’entrada,  amb la consolidació i millora de les existents, sobretot aquelles que parteixen de la col·laboració públic privada per a la seva realització i que tenen per objectiu generar un entorn facilitador per a la localització d’activitat. Es donarà continuïtat en l’elaboració del catàleg de sòl i sostre trimestral i s’exploraran accions pilot de col·laboració amb empreses proveïdores de serveis bàsics als polígons que permetin una millor competitivitat de les empreses i del propi territori.

I, com a novetats d’aquí a final d’any, cal destacar, la realització d’un cens de les empreses dels polígons que es publicarà en el portal i que incorporarà una radiografia de les seves característiques, i la posta en marxa d’una agenda que aglutini les principals activitats empresarials de la comarca (cursos, jornades, premis,...). Aquestes millores s’acompanyaran d’accions de promoció i difusió del territori a partir dels diferents productes que s’han elaborat.