
Cada dia de l'any les notícies esportives es fixen en el futbol. L'esport omple nombroses pàgines de diaris, molts minuts de les notícies i ocupa programes radiofònics sencers. Tot i així, pràcticament tota l’atenció mediàtica té el focus sobre els equips masculins.
En canvi, el femení es troba a l'altre extrem i pràcticament passa desapercebut als mitjans. És clar, però, que la poca atenció que rep no és només responsabilitat dels periodistes i de l'audiència, sinó que també és un reflex de la realitat. A Catalunya hi ha fins a 8.000 equips masculins i només uns 500 de femenins.
Aquesta temporada ha estat un club terrassenc acabat de néixer qui ha contribuït a fer créixer una mica la xifra dels equips femenins. És l’Escola Femenina Manu Lanzarote, una entitat nova que acull exclusivament equips de futbol femení. L'escola de Manu Lanzarote, jugador del RCD Espanyol, té la seu a les instal·lacions municipals de Sant Llorenç.
L'objectiu és la formació
Si bé la nova entitat fa créixer el nombre d’equips femenins de futbol, aquest no és el seu objectiu principal. La formació és el punt central del projecte de l'EF Manu Lanzarote, que es va presentar públicament el setembre. L’escola es defineix com "una entitat destinada a l'aprenentatge a partir del futbol" i, a més de la part esportiva, dóna suport a les jugadores en l'àmbit acadèmic. L'escola compta, per exemple, amb un espai destinat a l’estudi i el repàs de les noies.
Si bé la nova entitat fa créixer el nombre d’equips femenins de futbol, aquest no és el seu objectiu principal. La formació és el punt central del projecte de l'EF Manu Lanzarote, que es va presentar públicament el setembre. L’escola es defineix com "una entitat destinada a l'aprenentatge a partir del futbol" i, a més de la part esportiva, dóna suport a les jugadores en l'àmbit acadèmic. L'escola compta, per exemple, amb un espai destinat a l’estudi i el repàs de les noies.
L'escola és un projecte de Manu Lanzarote, jugador de futbol professional que enguany ha debutat a primera divisió, i Antonio Bedolla, exentrenador del CE Sabadell. El seu objectiu ha estat crear una escola de futbol femení al Vallès. "A Barcelona", explica Gerard Pous, responsable executiu del projecte, "ja hi ha força oferta d’equips femenins, en canvi, al Vallès no". Pous explica que "és freqüent que noies que volen jugar en un equip de futbol es quedin sense fer-ho perquè no n’hi ha gaires" i també recorda que "a vegades ens hem trobat amb noies de 12 o 13 anys que fins i tot els fa vergonya venir a preguntar perquè no han tingut mai l’ocasió de jugar a futbol".
Després de presentar la proposta a tots els ajuntaments de la comarca, va ser a la ciutat de Terrassa on va poder acollir l’escola, a les instal·lacions de Sant Llorenç. Justament Manu Lanzarote va destacar el suport rebut pel consistori i, tot i no tenir cap vinculació prèvia amb Terrassa, va dir que creu que "la ciutat és l’adequada per dur a terme un projecte com aquest, emocionant i amb molt de futur".
El regidor d’Esports, Alfredo Vega, remarca la vessant social de l'esport femení i va apuntar que "ha fet molt per la justícia social i la igualtat entre homes i dones".
Justament la vessant social és una de les parts importants del nou projecte. "Volem col·laborar amb entitats i associacions de la ciutat i de la comarca i està previst", comenta Gerard Pous, "crear una fundació per potenciar l'intercanvi entre entitats". De fet, Pous explica que la feina social ja ha començat. "El primer acte concret és una estada de l'equip juvenil-cadet al menjador social Manantial de Vida per ajudar a repartir els àpats".
Marta Corredera
La presentació de l'escola va comptar amb un partit amistós entre el juvenil-cadet de l’escola i el del RCD Espanyol. El nou equip terrassenc va debutar amb una derrota 0-4. Abans del partit, l'escola va lliurar una samarreta commemorativa als representants de l'Espanyol, la qual cosa va evidenciar la relació de col·laboració que hi ha entre el club blanc-i-blau i la nova entitat. El servei d'honor va anar a càrrec de Marta Corredera, terrassenca i jugadora del FC Barcelona, i d'Edith, la jugadora més petita de la nova escola.
A més del juvenil-cadet, la nova entitat competeix des d'aquest octubre a les lligues de la federació catalana amb dos conjunts més en diferents categories, un d'infantil-aleví i un de benjamí. Un total de tres equips. A més, diposa d'una escola d'iniciació al futbol per a les jugadores que –independentment de la seva edat– no tinguin experiència prèvia en l'esport. De cara al futur, però, l'objectiu és poder donar sortida al món del futbol competitiu a les jugadores de l’escola. Gerard Pous, però, remarca que abans d'assolir la fita de crear un equip sènior la seva prioritat és "apostar per la formació" i assenyala que "la competició és l’última etapa del procés d’aprenentatge".
A més, per facilitar la pràctica i formació de futbol, l'escola ha decidit eliminar les quotes de soci. L'escola es mostra "conscient de les dificultats que estan patint moltes famílies i és per això que sota el lema "cap noia sense jugar a futbol", les jugadores podran disposar de tots els serveis de l'escola sense cap cost
El juvenil-cadet i l'infantil aleví van començar la lliga el primer cap de setmana d'octubre, contra l'EF Viladecavalls i contra el Santfeliuenc FC, respectivament. L'equip de menys edat, el benjamí-prebenjamí, ha començat jugant a casa el 12 d'octubre.
La primera temporada de l'escola es desenvoluparà sota el lema "Comencem", ja que és l'any d'inici del projecte. Per enfortir el missatge, la imatge del club de la temporada és la de Marta Corredera i Manu Lanzarote ajudant a donar els primers passos esportius a la jugadora de menys edat de l’escola, Edit Zauner. Justament el davanter de l'Espanyol i creador de l’escola ha estat acompanyant les jugadores més petites del club en els primers entrenaments de la temporada. "Els dies que no té compromisos amb el seu equip, el Manu és per l’escola", explica Pous.
Gol contra el Granada
Manu Lanzarote va debutar a primera divisió amb un gol contra el Granada que va donar a victòria als blanc-i-blaus. "Aquest inici", com comenta Pous, "ha estat molt positiu per a l’escola perquè mediàticament ens dóna presència". Pous també reflexiona que "les portes que ens obre el Manu ens les hem de seguir treballant perquè donin resultats". "Si no hi ha una feina darrere de formació amb les noies, tota la resta no serveix de res".
A més de la nova escola de Lanzarote, el Club Escola de Futbol Bonaire és l'altra entitat terrassenca que també té equips femenins, a més dels masculins. En aquest cas, desenvolupa els entrenaments i partits a les instal·lacions municipals del Pla del Bonaire. Durant la temporada 2012-2013 van disputar partits en les competicions femenines fins a sis equips: un sènior, un juvenil, un cadet, un infantil i dos alevins. Aquest nou curs, a més del sènior, preveuen un nombre d’equips de base similar.