
Els Bombers voluntaris de Catalunya estan cremats des de fa temps amb alguns tractaments que entenen com a discriminatoris respecte als bombers funcionaris. Això afirmen algunes veus del col·lectiu, que a la comarca compta amb dos parcs de Bombers Voluntaris: el de Matadepera i el de Viladecavalls.
Fonts del col·lectiu, del parc de Matadepera, van assegurar a La Torre que "fa temps que els bombers voluntaris de Catalunya ens sentim discriminats des de la DGPEIS". "El got va vessar amb unes declaracions del portaveu de la UGT-Bombers, Antonio del Río, en què afirmava que 'els bombers voluntaris precaritzen el servei' i que 'potser són bons en els seus oficis, però no són bombers funcionaris', entre d'altres perles." A més, també indiquen que alguns formadors de l'ISP van demanar que no es fessin classes als bombers voluntaris com a mesura de pressió.
Per això, davant del conflicte entre voluntaris i funcionaris, els bombers voluntaris van iniciar una acció de protesta: no cobririen cap servei urgent fora del seu parc. Els bombers voluntaris no tenen l'obligació d'assistir als serveis perquè s'entén que tenen altres feines i compromisos i que són, com el seu nom indica, voluntaris.
Amb el foc de Rasquera i el Perelló, un dels més greus de Catalunya dels darrers anys, els Bombers voluntaris van dur a la pràctica la protesta i no hi van anar. De Matadepera i Viladecavalls no hi va anar ningú. Després de la protesta sembla que poc a poc la DGPEIS i els bombers voluntaris apropen postures. De fet, el conseller d'Interior, Felip Puig, va afirmar que s'havia solucionat el problema quan encara era viu l'incendi de les Terres de l'Ebre.
Principi d'acord
El cap de parc del Cos de Bombers Voluntaris de Matadepera, Marcel·lí Bosch, confirma que "s'ha arribat a un principi d'acord amb la direcció" i que "hi haurà plena normalitat mentre la direcció respecti els acords". Bosch creu que sobretot per l'acció dels sindicats dels bombers funcionaris i arran de les darreres mesures d'austeritat del Departament d'Interior "ha saltat tota la problemàtica, que ja venia de molt temps enrere".
Els dos pilars del pacte que ha de fer tornar la normalitat durant la campanya forestal d'aquest estiu giren entorn la legislació sobre els bombers voluntaris. El col·lectiu treballarà conjuntament amb la direcció per elaborar el reglament dels bombers voluntaris, i també participarà en la nova llei de bombers voluntaris, en la qual fins ara no tenien capacitat de dir-hi la seva. Aquestes eren algunes de les seves reivindicacions.
"Fins ara no s'havia comptat en absolut amb els bombers voluntaris, i això que som la meitat dels bombers de Catalunya", diu Bosch. Per a Bosch, el conflicte rau en la falta de respecte cap al col·lectiu voluntari per part d'alguns sectors vinculats a grups de bombers funcionaris, i no pas per les retallades que puguin afectar els parcs. "Sóc conscient que s'han de prendre mesures d'austeritat i que els parcs de bombers voluntaris no se'n poden escapar. A mi tant me fa tenir un camió més nou o un camió més vell. El que sap greu són els atacs de caire moral per part d'alguns bombers funcionaris. Jo complemento la tasca del bomber funcionari, no vaig a prendre-li el lloc. Els voluntaris tenim una altra feina que ens dóna per viure, no vivim de ser bombers. Per això no ens agrada que ens humiliïn", sentencia el cap de parc de Matadepera, que afegeix: "Hem patit moltíssim tota aquesta situació".
Campanya d'estiu
L'estiu a la comarca, segons afirma el cap de parc del Cos de Bombers Voluntaris de Matadepera, Marcel·lí Bosch, serà com ho han estat els darrers. L'única diferència de la campanya forestal d'estiu d'enguany serà la de les esquadres forestals: Matadepera i Viladecavalls, com a parcs de voluntaris, deixaran de tenir la que tenien i el parc de Terrassa passarà a tenir-ne dos en comptes d'una.
Aquest fet, entén Bosch, no hauria de suposar cap problema ja que els diferents parcs sovint treballen junts i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac estarà igualment controlat, ja que el parc de Terrassa no és gaire més lluny dels entorns forestals que el de Matadepera o el de Viladecavalls.