El 10% dels establiments de comerç de proximitat a Catalunya està regentat per immigrants, segons un estudi de la CCC amb xifres de 2009 a 2013. A més, el sector del comerç i els serveis agrupa el major percentatge d'autònoms estrangers del total de l'economia, un 26,7%. Ho ha explicat el secretari general de la CCC, Miquel Àngel Frare, en la II Jornada de Treball 'El comerç t'acull', que aquest any gira entorn de l'associacionisme comercial com a eina d'integració per als comerciants estrangers.
L'informe de la CCC té com a mostra 3.250 comerços visitats, dels quals 767 són locutoris, i els col·lectius estrangers més predominants són els xinesos (33%), pakistanesos (23%) i marroquins (19%), i els segueixen a gran distancia els llatinoamericans (8%) i els indis (7%).
També han intervingut en la inauguració d'aquesta sessió el director general de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens; el diputat delegat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Jordi Subirana; el president del Gremi de Locutoris de Catalunya, Abdul Razzaq Sadiq, i el seu secretari general, Osama Alkhatib.
Integració
Recasens ha recordat que en els anys 60 Catalunya va ser capaç d'acollir a molts immigrants procedents d'altres comunitats espanyoles, i ha advocat per fer el mateix amb els immigrants procedents de totes les parts del món que han arribat en els últims 15 anys. Ha parafrasejat a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per incidir que català és tot aquell que treballa i viu a Catalunya, i per això ha remarcat la importància de la integració: "Hem de construir un únic país".
Subirana ha incidit que quan les persones immigrades arriben a Catalunya passen a formar part de la societat catalana amb drets i obligacions, i ha sostingut que l'obertura d'un comerç requereix no només d'esforç econòmic, sinó també de coneixement de la legislació comercial catalana i de les característiques del comerç de proximitat, alguna cosa que requereix assessorament i formació.
Razzaq Sadiq ha assenyalat que l'objectiu del Gremi de Locutoris de Catalunya és oferir formació, estar en contacte amb l'administració i facilitar informació per fomentar l'ús del català en el sector, mentre que Alkhatib ha avançat que es preveuen fer jornades de formació en les localitats catalanes on hi ha més immigrants i locutoris, com Terrassa, Lleida, Tarragona, Sabadell (Barcelona) i Salt (Girona).