
El grup parlamentari d'ERC ha presentat aquest dijous un seguit d'iniciatives que proposarà al Govern per abaratir el transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona. El portaveu adjunt del grup parlamentari republicà, Oriol Amorós, ha explicat que cal estudiar "fórmules imaginatives" per aconseguir nou finançament privat. Captar patrocinis privats o incloure publicitat és una de les propostes. També demanen que el Govern renegociï l'aportació estatal al transport públic per tal d'incrementar-la i creu necessària una nova llei de finançament del transport públic que està prevista en la Llei de mobilitat. Els republicans han presentat una proposta de resolució.
La iniciativa de dos enginyers industrials, Daniel Martínez i Guillem Mateos, que han creat una pàgina web on s'oferien bitllets de transport públic més barats que el preu de venda habitual, gràcies a la inclusió de publicitat en la tramesa a domicili dels bitllets, ha servit perquè ERC obri un nou debat sobre el finançament del transport públic i presenti una proposta de resolució.
El grup parlamentari demana al Govern que "estudiï totes les possibilitats i idees per abaratir el transport públic i per captar nou finançament". El portaveu adjunt de la formació a la cambra catalana, Oriol Amorós, ha recordat al Govern que "la iniciativa dels enginyers demostra que hi ha possibilitats per trobar més finançament i que captar patrocini privat o publicitat és una de les opcions". ERC presenta aquests estudis al Parlament en un termini de 2 mesos.
Greuge amb Madrid
El grup republicà ha aprofitat per denunciar l'increment "dràstic" del transport públic. "La pujada d'un 12,2% del títol més utilitzat pels usuaris, la T10; provocarà una greu afectació sobre les rendes de moltes famílies". Per això, també demanen al Govern que renegociï l'aportació estatal al transport públic de Catalunya per tal d'incrementar-la i superar el "greuge comparatiu que pateixen els usuaris catalans respecte els de Madrid". Ja que, l'Estat aporta 180 milions d'euros destinats al transport públic a Madrid i "només" 112 a Barcelona, on el 50% del preu del bitllet va destinat al servei mentre que a Madrid es destina el 40% del preu del bitllet.
Oriol Amorós ha afegit que cal iniciar els treballs de redacció d'una nova Llei de Finançament del transport públic. "Cal fer els comptes globals del sistema de transport i equilibrar-los i cal desviar recursos del transport privat al transport públic".