
Tres grups d’estudiants del Grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa de la UPC presentaran el proper dia 20 de juny, a les 11 hores al vestíbul de la mateixa Escola, tres propostes innovadores per aconseguir més eficiència energètica fent servir tecnologies relacionades amb l’electrònica. L’activitat s’emmarca dins l’assignatura de Projectes de sistemes electrònics. Aquests tipus de projectes permeten a l’estudiantat posar en pràctica els coneixements d’electrònica adquirits al llarg de la carrera.
L’Estat espanyol és capdavanter en l’àmbit de la innovació en les energies renovables, especialment l’eòlica, la solar fotovoltaica i la solar tèrmica. L’aplicació de les energies renovables i la millora en l’eficiència energètica dels sistemes elèctrics és un camp d’interès important d’empreses, administracions i tècnics especialistes. Per això, el professorat de l’assignatura de Projectes de sistemes electrònics organitza anualment una presentació de les idees d’eficiència energètica aportades per l’estudiantat. Aquesta pràctica està orientada a que els alumnes posin a la pràctica els coneixements d’electrònica adquirits al llarg de la carrera de Grau en Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica.
Una funda solar per carregar dispositius informàtics
Adrián Buitrago, Cristina Fernández i Màrius Sempere han ideat una innovadora funda de roba per a ordinadors portàtils i smarthphones equipada amb un primíssim panell solar mitjançant el qual es pot acumular energia per carregar el dispositiu. El pes estimat de la funda és de poc més d’1,5 kg i conté una bateria anomenada power bank d’ió liti d’alta capacitat i un petit convertidor d’energia. Segons els càlculs previstos pels estudiants de l’EET, la funda podria carregar smartphones per dotar-los d’una autonomia de 42 h, càmeres digitals per què tinguin bateria per a 24 h i ordinadors portàtils per a 6 h. Els dispositius podrien carregar-se amb aquesta funda solar en 15 o 20 h en un dia assolellat.
‘Smart park’
Jaime Castel, Matías Coma i Sergio Ferran han ideat un sistema intel·ligent d’aparcament a les grans ciutat Smart park que facilitaria trobar aparcament mes ràpidament, gràcies a uns sensors electrònics col·locats a les voreres com si fossin rajoles. D’acord amb aquest projecte, el sensor emet un senyal al conductor avisant-lo que hi ha un lloc lliure a prop seu. Aquest dispositiu es mantindria amb energia solar, funcionaria sense fil i el seu cost no passaria dels 25 euros. Els tres estudiants afirmen que, segons dades del RACC, el 25% dels conductors de vehicles que circulen per les ciutats busquen aparcament; que es perden més de 27 milions d’hores anuals buscant aparcament i que això té un cost energètic de 144 milions d’euros cada any.
Sistema KERS en vehicles de propulsió humana
Gabriel Torrecilla, David Pèrez Caellas i Guillem Peiró han ideat una manera d’implementar un sistema de recuperació d’energia cinètica (KERS: Kinetic Energy Recovery System) per a vehicles de tracció humana (Human Power Vehicles). Segons els estudiants, el sistema augmentaria la vida de les bateries del vehicle i milloraria l’acceleració. El KERS és un sistema que es va introduir als monoplaces de Fórmula 1 l’any 2009 i que ara alguns fabricants d’automòbils ja inclouen en models comercials híbrids.