Inici de l'última fase del soterrament d’una línia elèctrica al barri de Can Parellada

Es retiraran set suports i s'eliminaran 1,5 quilòmetres de línia aèria

Publicat el 09 de febrer de 2011 a les 19:49
Avui s'han iniciat les obres de la darrera fase del soterrament d’un tram de la línia elèctrica de 110 kV Hospitalet-Mas Figueres al seu pas pel barri de Can Parellada, a Terrassa. Aquesta fase suposa el desmuntatge i retirada de set suports i la reurbanització del sòl alliberat, després que ja hagi entrat en servei la nova infraestructura soterrada. L’actuació en el municipi de Terrassa és la primera del Programa de soterrament o desplaçament de línies elèctriques d’alta tensió, posat en marxa per l’Institut Català d’Energia (ICAEN). El director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Josep Canós; l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro; i Alberto Alegre, en representació de la Direcció General d’Endesa a Catalunya, han visitat les obres aquest matí. Per la seva banda, Navarro ha afirmat que la retirada de les torres elèctriques “representa una millora del paisatge del barri i de la ciutat.

En total, l’actuació haurà permès retirar de la zona residencial de Can Parellada un tram d’1,46 quilòmetres de línia aèria i set suports. El projecte ha suposat una inversió d’1,85 milions d’euros, dels quals 1,4 han anat a càrrec de l’ICAEN i la resta, de l’Ajuntament de Terrassa. La companyia elèctrica s’ha responsabilitzat de l’elaboració del projecte i de la direcció de l’obra.

Un cop finalitzades les obres de soterrament i desmuntatge, l’Ajuntament reurbanitzarà la franja central de l’avinguda d’Àfrica, que quedarà afectada per la retirada de les torres. El projecte preveu la reconstrucció de la duna central per a recuperar l’orografia original del lloc, i la plantació de 12.000 metres quadrats de gespa i vegetació arbustiva. El pressupost del projecte és de 187.113 euros.

Eliminar l'impacte visual

El Programa de soterrament o desplaçament de línies elèctriques d’alta tensió, inclòs en el Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, té com a objectiu l’eliminació de l’impacte d’aquest tipus d’infraestructures elèctriques en zones densament poblades. A dia d’avui, el programa té 9 convenis més signats als municipis de Sant Cugat del Vallès, Begues, Rubí, Castellbisbal, Montornès del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Reus i Sant Joan de Vilatorrada-Manresa, que es troben en diferents estadis d’execució. L’ICAEN té previst invertir 19,4 milions d’euros en aquestes actuacions.