La Boston catalana

Publicat el 16 d’abril de 2010 a les 20:10
Boston és una de les ciutats més antigues dels Estat Units. Una ciutat d’origen europeu i arrel americana. Amb aproximadament 610.000 habitants és considerada un centre d’ensenyança superior i a la vegada un centre per a la medicina. Una ciutat que basa la seva economia en la investigació, l’enginyeria, la tecnologia i la biotecnologia. Una ciutat que va tenir la primera escola pública dels Estats Units, l’Escola Llatina, i la primera Universitat, la Harvard Collage. El Massachussets Institute of Technology (MIT) és una de les institucions més conegudes.

Però, sobretot, és una ciutat puntera en investigació i creació de coneixement i tecnologia mèdica. És un referent mundial en prestació de serveis mèdics, en investigació farmacològica,... i tot això, en una ciutat que podria passar desapercebuda a la costa est dels Estats Units, sempre a l'ombra de Nova York, Washington i Philadelphia. I, en lloc de viure a remolc de qualsevol d'aquestes tres ciutats, que tampoc no són tan lluny l'una de l'altra, ha optat per buscar un espai propi, una manera de ser que la faci diferent i única. I una manera de fer que l'ajuda a ser, a ser vital, a ser dinàmica. Que vincula coneixement i riquesa, universitat i empresa, innovació i aplicació en un sector del qual Terrassa també en pot fer un fet diferencial.

Com va dir la Consellera Marina Geli fa uns dies en una visita a la nostra ciutat, Terrassa pot ser la Boston de Catalunya. Això vol dir que hem de posar a treballar de manera conjunta tots els actius que tenim en el camp mèdic. I són molts. Des de l’àmbit de l’atenció sanitària directa als usuaris, fins a la investigació tecnològica més avançada aplicada a la teràpia mèdica i la biologia molecular.

Terrassa és un lloc i un moment; un espai i un temps. Ara i aquí tenim l’oportunitat d’esdevenir un referent de salut. Som el lloc de trobada de recursos de molts diferents àmbits però que tenen la salut  com a nexe d’unió. És el moment en què tots aquests recursos es poden dirigir a un mateix esforç: crear un pol de coneixement, de desenvolupament i d’atracció de més recursos en el sector sanitari.

Tenim la indústria: sense voler ser exhaustiu, podem destacar indústria farmacèutica, biotecnològica i de laboratori; química i farmacològica. Tenim el coneixement: dos hospitals universitaris, una escola universitària i una universitat amb una branca forta de ciències de la salut i de biociències. Tenim la innovació: el Sincrotró i les inversions en tecnologia que fan les universitats, les empreses i, en breu, el parc científic i tecnològic de Terrassa. Tenim l’experiència: dos hospitals grans a la ciutat i dos més en l’àrea d’influència; una xarxa sanitària de primer nivell en atenció primària.

És l’hora de la política, de la negociació, del treball conjunt per construir un projecte de llarg recorregut que posi Terrassa com a referent del sector sanitari. No només com a prestadors de serveis, sinó també com a creadors i importadors de coneixement, de talent, i com a motor econòmic de la ciutat.