
El gremi de pastissers de Catalunya preveu que es venguin 1,6 milions de coques per Sant Joan, segons la valoració del terrassenc Joan Turull, president del gremi, que confia que el sector mantingui les vendes dels últims anys però amb peces més petites i variades. Les coques preferides continuen sent de brioix amb fruites i pinyons, de llardons de full o bé de pinyons i crema. En els últims anys guanyen terreny altres farciments com el cabell d'àngel, la xocolata o la nata. El gremi calcula que les famílies es gastaran entre 16 i 35 euros per coca. També asseguren que la tradició es manté vigent i neguen que el fet que Sant Joan caigui en pont pugui afectar les vendes
Des de fa uns anys els pastissers han notat que els clients demanen coques més petites. Per això, a més de mantenir les mides tradicionals -d'un quilo i de mig quilo- han incorporat coques de 200 i 300 grams. "La tradició es manté, si les grans superfícies no venguessin coques els pastissers no podríem afrontar la cita", assegura el president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull.
Pel que fa a la possibilitat que les famílies aprofitin per marxar durant la revetlla, el gremi no creu que això pugui perjudicar a les vendes però reconeixen que no saben com hi pot afectar. "No s'entén una taula sense una coca però on la compraran els qui marxin no se sap. Possiblement la compraran allà on siguin", afirma Turull.
Els preus d'aquests dolços es mantenen respecte els últims anys. Des del gremi destaquen la qualitat de les seves coques davant d'altres opcions. "Podríem posar pinyó xinès però en posem un que ens costa 2.200 euros cada 50 quilos perquè apostem per la qualitat", subratlla Turull. El president del gremi confia en què "aquells que valoren la qualitat saben on trobar-la".
Turull ha explicat que des de l'inici de la crisi no han notat un descens de la feina durant les festivitats. Segons indica, en dies com Sant Joan es fa la mateixa feina que fa uns anys però es recapten menys diners. Joan Turull confia en què el Sant Joan d'aquest any "vagi bé". Això sí, lamenta que el què preocupa més als pastissers és passar el dia a dia entre festa i festa.
Unes 125.000 coques a les pastisseries gironines
També els pastissers gironins preveuen vendre una xifra de coques similar a la del Sant Joan passat. El Gremi de Pastissers de Girona calcula que seran unes 125.000, amb preus que es mantenen al dels últims anys i que van des dels 16 euros als 25 euros el quilo.
A la demarcació, la coca més sol·licitada és la tradicional de fruites confitades, crema i pinyons, però també hi ha altres opcions com ara la de nata, trufa o cireres. "Estem oberts a allò que ens demana la gent", assenyala el president del gremi, Josep Costa, que reivindica la coca feta del dia i de qualitat.
40.000 coques, la majoria farcides, a Tarragona i les Terres de l'Ebre
A Tarragona i les Terres de l'Ebre s'espera també un volum de vendes de coques de Sant Joan similar al de l'any passat, entre les 30.000 i les 40.000. El preu tampoc canvia respecte altres anys, i es manté entre els 20 i els 25 euros el quilo. Pel que fa al farcit, predomina el de crema i cabell d'àngel, tot i que també se'n fan de nata o de xocolata, i cada vegada més, es venen menys coques sense farcir.
El vicepresident del Gremi d'Artesans Pastissers de les comarques de Tarragona, Josep González, fa una crida a que els clients comprin en establiments artesanals i ha criticat les grans superfícies, on venen "pastissos industrials de dubtosa qualitat". González relata que "el dia 2 o 3 de juny" va veure "coques de Sant Joan que caducaven el 31 de juliol". "Déu meu! Que em diguin a mi què va aquí dintre!", esglaia. En aquest sentit, demana a les administracions que controlin, sanitàriament, aquest tipus de productes.
Un 15% més de coques a Lleida
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida, en canvi, preveu incrementar un 15% la venda de coques de Sant Joan, respecte l'any passat. El president dels forners lleidatans, Manel Llaràs, ho atribueix a una recuperació de vendes respecte la davallada de l'any passat per l''efecte calendari' -el 2013 Sant Joan va ser dilluns-, així com a la tendència positiva que s'ha registrat aquest any en diades pastisseres anteriors.
Manel Llaràs també remarca que a Lleida es venen tradicionalment el doble de coques per habitant que a la resta de Catalunya, ja que s'acostuma a comprar una coca de recapte per sopar i una coca dolça de postres. El gremi calcula que es vendran unes 180.000 coques dolces i unes 138.000 de recapte.
Pel que fa als preus, es mantenen similars a l'any passat i se situen entre els 17 i els 20 euros el quilo. A les comarques de Lleida, la coca de fruita serà la que més es vendrà, seguida de molt a prop per la de crema, mentre que la de pinyons va a la baixa. També se'n faran per a diabètics i celíacs.
La recepta de la coca de Sant Joan
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sR-hZ8QI1bU[/youtube]