La denúncia de Rachid Alí contra els Mossos, fil per randa

Terrassa Respon posarà en coneixement de la justícia "les calúmnies, falsedats, incoherències i irregularitats de forma i fons" de l'atestat policial

Publicat el 10 d’abril de 2012 a les 20:00
Rachid Alí acompanyat per una integrant de Terrassa Respon Foto: C.B.

Amb un atrezzo senzill format per una taula, dues cadires, un micròfon i una pancarta amb el lema "Prou detencions polítiques, Terrassa no té por, Llibertat d'expressió", Terrassa Respon ha escenificat davant del consistori la resposta a l'actuació policial sobre Rachid Alí.

Una trentena de persones han escoltat un manifest en defensa dels drets socials i de la llibertat d'informació i en suport de l'activista. "Ha estat una detenció il·legal amb motivacions polítiques que intentava aprofitar la seva condició d'immigrant com a pretext per a la detenció".

El comunicat reafirma la imminent presentació d'una denúncia contra els Mossos per detenció il·legal, fruit d'un atestat policial ple de "calúmnies, falsedats, incoherències i irregularitats, tant de forma com de fons". La primera, el fet que "quan els mossos el van anar a detenir no el van anomenar pel seu nom real (Errachid el Younoussi) sinó pel pseudònim amb què escriu els seus articles, Rachid Alí, cosa que ens fa sospitar que no tenien cap ordre de detenció al seu nom i que no han obtingut les seves dades fins que no ha presentat la seva documentació als agents de paisà que han anat al seu centre de treball". Segons el col·lectiu, Rachid es va oferir a anar a casa seva a buscar altres documents per acreditar la seva situació regular.

Pel que fa a l'acusació de resistència i desobediència a l'autoritat, "en què es va arribar a afirmar que Rachid havia fugit corrents", han explicat que l'activista pateix la malaltia de Crohn, un mal degeneratiu que li provoca coixesa, afecta la seva mobilitat i el fa propens a les fractures òssies. "Per això és materialment impossible que sortís corrent i que els agents es veiessin obligats a reduir-lo". Terrassa Respon també assegura que Rachid va patir "violència verbal i intimidació per part dels mossos de paisà que el van detenir" i que el van emmanillar dins del cotxe policial, cosa que haurien fet amb anterioritat "si hagués ofert resistència".

L'altre element de discòrdia és el fet que, "si se l'hagués detingut per trobar-se en situació irregular, se li hauria d'haver notificat mitjançant una notificació al seu domicili, en el qual fa dos anys que hi està empadronat". Segons el col·lectiu, en l'atestat dels mossos "s'assegura que el van detenir per una ordre d'extradició del Marroc a requeriment del Cos Nacional de Policia però no s'ha adjuntat cap ordre a l'atestat".

Per últim, Terrassa Respon ha volgut recordar que el passat novembre el seu local va patir "un atac feixista" (un còctel molotov que va causar un incendi) que no ha derivat en "cap resultat ni cap detenció". L'entitat contraposa aquest fet a "l'excés de zel i criminalització" amb què estan tractant "una infracció administrativa com és el fet de no haver renovat els papers de residència". El final de l'acte s'ha vist interromput per una breu però intensa pluja.