La Fira de Santa Llúcia s'estrena amb una gran afluència de públic però amb menys vendes

Milers de persones ja han visitat les disset parades instal·lades a la plaça Vella on es pot trobar des d'un arbre de Nadal fins a una barretina

Publicat el 09 de desembre de 2009 a les 21:14
Des d'una bola per ornamentar l'arbre fins una barretina per fer cagar el Tió, passant per les tradicionals figuretes del pessebre i els arbres de Nadal, la Fira de Santa Llúcia es va inaugurar divendres amb una forta afluència de públic.

De fet, la plaça Vella ha estat plena de visitants durant tot el cap de setmana, visitants que buscaven l'ornament ideal per fer ambient nadalenc a casa o simplement admiraven l'artesania i les novetats d'enguany.

Les disset parades instal·lades al centre de la ciutat ja han vist passar milers de persones, tot i que l'inici de la fira ha estat una mica més fluix que l'any passat quant a vendes.

Els terrassencs i terrassenques es contenen més a l'hora de comprar, però ho fan igualment. El pressupost de cada llar ha baixat, però l'esperit nadalenc continua intacte, tot i el pessimisme regnant a causa de la crisi econòmica.

Així ho asseguren els paradistes, que reconeixen que aquest any “hem estat conservadors, ja que no preveiem massa alegria per part del compradors”, en Joaquim Prunés, coordinador de la Fira de Santa Llúcia, afirma que les famílies cada vegada conserven més els ornaments d'un any cap a un altre.

“La gent està perdent la tradició, abans el Nadal era més bonic, feia més il·lusió”, la Rosa maria Carmona és la paradista més antiga de la fira. Porta 53 anys venent arbres i plantes per Nadal. Assegura que fa anys es podien arribar a vendre fins a 600 arbres durant la fira, “ara com a molt s'arriba a la vintena”. I és que l'arbre de plàstic ha acabat substituint al natural a la majoria de les llars terrassenques.

El color plata, però, és manté com a rei indiscutible dels ornaments, tot i que enguany tornen a agafar força els vermells i els blaus.

El que varia any rere any és el caganer de moda. Els que representen jugadors del Barça guanyen protagonisme aquest 2009 i desbanquen a polítics i altres personatges públics.

Són, potser, uns dels articles més venuts a la fira, per sobre de portals artesanals i figures de guix i fang fetes a mà.

Amb tot, els portals sempre mantenen el seu atractiu. El preu dels artesanals oscil·la entre 10 i 600 euros i, segons la paradista Maria Cuadros, “les vendes no cauen, ja que qui es pot permetre comprar-ne un amb un alt preu no pateix la crisi”. Tenen especial èxit aquells que porten incorporats rius i fonts d'aigua i n'hi ha que, fins i tot, poden fer fins a dos metres d'amplada. “El 90% de les vendes que fem i dels pessebres que muntem a domicili són a cases de Matadepera”, la Maria assegura que en el seu negoci la crisi no existeix.

La Fira de Santa Llúcia romandrà oberta fins al proper 22 de desembre de dilluns a divendres de 10 a dos quarts de dues del migdia i de cinc a dos quarts de nou del vespre i de deu del matí a nou del vespre durant el cap de setmana.