
Els camins de Ca n'Amat de la Muntanya, de Sant Quirze a Sant Julià d'Altura i del Camí dels Monjos permeten entrar en una altra dimensió de la ciutat i descobrir directament la natura. Ara, passejar-hi o anar-hi en bicicleta és una mica més fàcil.
L'Ajuntament de Terrassa n'ha finalitzat els treballs d'arranjament i s'ha avançat en la millora de l'accessibilitat del ciutadà al medi natural, molt proper però alhora molt desconegut.
Aquest darrer projecte s'ha realitzat al camí de Ca n’Amat de la Muntanya, al camí de Sant Quirze a Sant Julià d’Altura i a un petit tram del Camí dels Monjos. Les obres han anat a càrrec de l'empresa Excavacions Duocastella per un pressupost de 29.182 euros (IVA inclòs), sota la direcció dels tècnics municipals dels serveis de Grans Infraestructures i de Medi Natural de l'Ajuntament de Terrassa.
Els treballs han consistit en la millora del ferm dels camins amb l'aportació de 618 m3 de tot-u reciclat, un àrid que s'obté mitjançant la reutilització dels residus de la construcció i la demolició. Aquest material permet un molt bon drenatge, a més de facilitar el reciclatge d'aquests residus. Per aquest motiu, l'Agència de Residus de Catalunya va subvencionar el projecte amb 10.645 €, el 36,5% del pressupost total. La resta ha estat finançat per l'Ajuntament de Terrassa.
Un gran espai de lleure
El camí de Ca n'Amat de la Muntanya dóna accés al Parc Agroforestal de Terrassa, un espai natural i de lleure d'aproximadament 320 hectàrees, ubicat al nord de la ciutat, just per sobre de l'autovia B-40-IV Cinturó. En aquest cas, la intervenció ha permès millorar el ferm d'un petit tram de 262 metres lineals.
Pel que fa al camí de Sant Quirze a Sant Julià d’Altura, situat entre la masia de Can Canya i l'Escola d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya, s'ha aportat tot-u reciclat a 545 metres lineals.
Recorregut històric
Al Camí dels Monjos s'hi ha arranjat un tram de 80 metres lineals. El vial, carener, que no creua cap via d'aigua, uneix el monestirs benedictins de Sant Cugat del Vallès i de Sant Llorenç del Munt, a la Mola.
El creixement urbà i les infraestructures viàres, ferroviàries i de serveis n'han malmès un bon tros, però ara se n'intenta recuperar una bona part, i ajudar que no perdi el seu misticisme i encant, que en alguns paratges ens trasllada a l'edat mitjana. Alguns dels trams travessen Terrassa de nord a sud.
El projecte ha inclòs també la formació de cunetes i de trencaaigües als punts en què ha estat necessari. En total, s’han arranjat 887 metres lineals de camins amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’entorn natural, especialment a través dels camins inclosos al Pla Especial de protecció de camins del terme de Terrassa.
Altres actuacions
A llarg del 2012, l’Ajuntament de Terrassa també va arranjar el camí de les Martines i el camí de Sant Muç i va retirar abocaments de runes del camí vell d’Ullastrell, entre d’altres actuacions de millora de l'entorn natural.