La ministra Garmendia aplaudeix la transferència de coneixements d’Orbital 40

El dia de la seva inauguració oficial es destaca el treball conjunt de les administracions, universitats i centres de recerca que hi ha darrere del nou Parc Tecnològic i Científic de Terrassa

Publicat el 14 d’octubre de 2010 a les 18:14
El Parc Audiovisual de Catalunya ha acollit aquest dilluns la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el president de la Generalitat, José Montilla, i l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, en la inaugurat oficial d'un dels projectes més ambiciosos de Terrassa en clau econòmica: el nou Parc Científic i Tecnològic Orbital 40. Amb l’objectiu de desenvolupar els clústers d’audiovisual digital, tèxtil tècnic, salut i alimentació (aquests dos últims treballats en el projecte de l’eix del Ripoll amb d’altres ciutats com Sabadell o Barberà del Vallès), en els 500.000 metres quadrats de sostre potencial que hi ha entre la Franja Nord, el Parc Audiovisual, el centre tecnològic LEITAT i l’Escola de Negocis Unnim es poden allotjar fins a 3.000 empreses.

Això sí, es treballarà “defensant el model de la triple hèlix: en col·laboració entre les universitats, el sector productiu i les administracions”, tal com ha defensat el rector de la UPC, Antoni Giró. Aquesta universitat, junt amb el centre LEITAT, són uns altres impulsors d’un projecte que preveu donar feina a 1.000 investigadors “per valoritzar el seu treball i atendre la demanda de l’empresari”, en paraules del rector. Una interpretació que també ha compartit el president de LEITAT, Eusebi Cima, qui ha reclamat la necessitat “d’una infrastructura que vertebri, dinamitzi i centri l’esforç vinculada amb l’economia del coneixement”.

Precisament el treball conjunt de tots els agents socials, polítics i econòmics que hi ha darrere d’Orbital 40 és el que més ha aplaudit Navarro, que va titllar el tret de sortida del nou centre com “un moment històric de Terrassa”. En aquest sentit el president del grup Innopro i assessor del consistori en la iniciativa, Miquel Barceló, ha assegurat que amb els elements que hi ha actualment damunt la taula es pot donar un bon impuls econòmic a la ciutat que pot suposar la creació d'entre 15.000 i 20.000 llocs de treball, "depenent de la productivitat i la capacitat de producció de les empreses", tal com ha explicat. Un pas endavant en transferència de coneixements que ell justifica fixant-se “en el referent internacional” de l’arxifamós Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).

Internacionalització
La ministra Garmendia, que ha aplaudit el dibuix que es comença a perfilar d'aquest ecosistema econòmic d'Orbital 40, ha assegurat que a Terrassa s’han fet els deures millorant la competitivitat del territori seguint la màxima de que “cal indentificar fortaleses i oportunitats fent-les més internacionals [...] innovant tant en els sectors tradicionals com els de nova creació”.

Fent una part del seu discurs en català, la màxima responsable de recerca a l’estat ha xifrat en 6,7 milions d’euros les inversions que el ministeri que encapçala ha dedicat entre el 2008 i el 2010 a Terrassa: 1,8 milions a projectes del LEITAT, 4,8 al Parc Audiovisual i més de 140.000 euros a iniciatives de Transport i Aereoespacial i Nanociència i Nanotecnologia.

Finalment, el president Montilla ha recordat que un projecte com l’Orbital 40 a Terrassa “compta amb una massa crítica formada per uns actius que arriben a ser centenaris”. Un “dinamisme industrial notable” que per al president ha de servir perquè el parc es converteixi “en un pol d’atracció del coneixement tenint en compte els usos urbans, socials, científics i ambientals”.