La segona oportunitat dels emprenedors

Reempresa, amb seu a Terrassa, permet agafar el relleu en la gestió empresarial i salvaguardar el patrimoni

Publicat el 09 de febrer de 2012 a les 19:33

David Garrofé, a la dreta, al costat d'Albert Colomer. Foto: La Torre

"Fins ara, sempre s'ha vist l'empresa com la propietat de l'emprenedor des de que la posa en marxa fins que es retira. I des de Reempresa  pretenem que l'empresa sigui un actiu de tots, ja que la dotem d'una funció social important i, per tant, ajudem a que l'empresari que es retira sigui capaç de fer el relleu perquè aquell negoci continuï generant riquesa i ocupació, amb un nou emprenedor", ha dit Albert Colomer, director del Centre de la Reempresa de Catalunya. L'afirmació s'emmarca en la presentació del balanç de la gestió del Centre durant l'any 2011, que ha comptat amb la presència de David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot.

La Reempresa és un nou model d'emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprenedor - pren el testimoni en la gestió d'una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l'activitat, salvaguardant d'aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la.

La principal fita del Centre durant el 2011 ha estat la validació i contrastació del model de Reempresa a Catalunya i l’obtenció de bons resultats durant la prova pilot. En aquest sentit, s'han aconseguit mantenir 45 llocs de treball directes, 100 d'indirectes amb una inversió induïda d'un milió d’euros. Per aquest any 2012, el Centre de la Reempresa incidirà sobre la difusió i promoció del servei arreu de Catalunya, per tal de salvaguardar el 15 % de les empreses que es dirigeixin al Centre (el 85% de les empreses moren abans d'arribar als cinc anys).
 
Aquesta iniciativa pionera a l'estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l'any passat de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp'ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està finançat per la Generalitat de Catalunya i el fons FEDER europeu.
 
Resultats del primer any
El Centre de la Reempresa de Catalunya, que té oficina a Terrassa (carrer Sant Pau, 6) ha aconseguit atendre 315 empreses cedents i 253 reemprenedors preparats per començar els casaments propis del projecte Reempresa (any 2011).
 
Per províncies, els cedents d’empreses es distribueixen en 73% Barcelona, 16% Girona, 6% Lleida i 5% Tarragona. Pel que fa a reemprenedors, el 66% són de la província de Barcelona, el 25% de Girona, el 7% de Lleida i el 2% de Tarragona.

Pel que fa a la tipologia d'empreses cedents, el 34,2% pertanyen al sector serveis, el 29% al comerç, el 26,6% al sector hostaleria i el 10,2% a la indústria.