Terrassa va registrar el passat mes de març un total de 22.607 persones a l'atur, mentre que fa just un mes eren 22.848 egarencs inscrits a l'INEM, el que suposa doncs que per segon mes consecutiu es manté la tendència a la baixa. Així doncs, un total de 241 persones han trobat feina.
A nivell del Vallès Occidental, les xifres de l'atur a la comarca se situen en 81.420 desocupats quan al mes anterior eren 81.923 desocupats (al mes de gener eren 82.921 i al desembre eren 82.394).
A Catalunya
Catalunya ha registrat un descens de 5.119 (-0,8%) persones en atur el mes de març, el que situa la xifra global de persones desocupades en 624.467. Per novè mes consecutiu, a Catalunya hi ha menys persones aturades que fa un any. En concret, 39.583 menys que al març de 2013, el que suposa un descens del 6%. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 624.467.
El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, ha destacat que “després de 9 mesos consecutius baixant l’atur es confirma la tendència de la recuperació econòmica a Catalunya amb menys atur, més persones afiliades a la Seguretat Social i més contractació”. Aregio ha posat de relleu l’augment de 18.342 persones afiliades a la Seguretat Social i el descens de 39.583 persones en atur en els últims 12 mesos a Catalunya, el que indica que “el camí pel que estem transitant és sòlid”.
El posicionament de la Cecot
Des de la Cecot es valora "positivament la reducció del nombre d’aturats i el fet que vagi acompanyada per un increment de les afiliacions a la seguretat social respecte del mes anterior". La patronal vallesana afirma que "realitat palpable que durant el mes de març s’hagi creat ocupació, per incipient i fràgil que pugui semblar, dóna peu a pensar que s’ha suavitzat la tendència tan dràstica de destrucció d’ocupació que hem patit els últims anys".
"Amb certesa hi ha molts factors que influeixen però crec important que tinguem en compte tres a l’hora de veure aquesta disminució de l’atur registrat: un és l’emigració, tant la de persones estrangeres que retornen als seus països d’origen, com la d’autòctons que han marxat a altres països en la recerca de millors oportunitats", manifesta David Garrofé, secretari general de la Cecot. Tot i així també afegeix com a motiu "el desencís en el rol de les polítiques públiques i en la necessitat de formar part d’un registre, un desencís especialment acusat entre el col·lectiu de joves, acompanyat del desencís de les persones que han esgotat la percepció de la prestació d’atur, i el tercer factor és un increment de la creació d’ocupació".
Per la Cecot, és necessari l’establiment de nous programes de formació i de pràctiques, noves oficines d’ocupació i nous sistemes de contractació com instruments de dinamització mercat laboral. En aquest sentit des de la patronal catalana ja s’ha demanat en més d’una ocasió desplegar amb urgència un marc de polítiques actives innovadores pensades per a que la pime contracti, vinculades a treball i a formació i a la rebaixa de la quota patronal a la SS, una de les més altes d' Europa.
Tot i els resultats del mes de març, la Cecot es continua mostrant crítica ambla manca de voluntat i iniciativa dels Governs per reactivar el sector empresarial amb polítiques dirigides a la innovació, a la internacionalització o la regeneració el teixit industrial. "Tenim manca d’accés al finançament, tenim una pressió fiscal considerable, un marc laboral que ens caldria flexibilitzar encara més, i un marc regulatori dens, feixuc i que en comptes d’ajudar a les empreses a desenvolupar la seva activitat i fer-les créixer les administracions solen carregar-les amb processos administratius que afecten directament a la seva competitivitat", conclou Garrofé.
L'atur retrocedeix a Terrassa per segon mes consecutiu
El municipi comptava al mes de març amb 22.607 persones desocupades | Cecot considera que són necessaris nous programes de formació i de pràctiques, noves oficines d'ocupació i nous sistemes de contractació
Ara a portada
Publicat el 02 d’abril de 2014 a les 17:36