Les escoles vallesanes que més reciclin tindran premi

El Consorci de Residus engega un concurs per fomentar la recollida d'oli domèstic als col·l egis

Publicat el 31 de març de 2013 a les 14:51


El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha engegat una nova activitat per fomentar la recollida selectiva de l'oli de cuina. Es tracta d'un concurs a les escoles de tota la comarca, per aconseguir que els alumnes i les seves famílies s'impliquin en el reciclatge de l'oli, al mateix temps que els infants prenen consciència de l'ús responsable dels recursos i la generació de residus.

El concurs "L'oli és recurs" es farà del març al maig d'aquest any 2013. Durant aquest període, les escoles del Vallès Occidental que hi participin hauran de recollir el màxim d'oli de cuina possible. Cada alumne disposarà d'uns recipients especials, proporcionats pel Consorci de Residus, per portar l'oli a l'escola.

El Concurs dóna el tret de sortida a la recollida d'oli a les escoles, una activitat que s'inclou dins el Projecte EDUCO, que vol promoure la participació de les famílies en la recollida d'oli usat.

La iniciativa Educo (EDucation Used Cooking Oil) és una proposta finançada pel programa LIFE de la Comissió Europea, amb l'objectiu fonamental de recollir l'oli usat a través de la participació activa de les famílies, facilitant-los el lliurament d'aquest oli a la seva escola.

La recollida la porten a terme persones en risc d'exclusió laboral  i l'oli recollit serà utilitzat com a matèria primera per a la fabricació de biodièsel.

Quan estigui consolidada, la recollida d'oli a les escoles complementarà el servei de recollida d'oli comarcal que ja funciona actualment a 17 municipis.

De fet, el Vallès Occidental és la primera comarca de Catalunya que ha fet una recollida d'oli domèstic comarcal generalitzada i que aposta decididament pels contenidors de recollida d'oli domèstic al carrer.

Al concurs hi poden participar tots els alumnes d'Educació Infantil i Primària de les escoles dels municipis que pertanyin al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Abans de començar la recollida, es realitzaran tallers educatius a l'escola adaptats per edats, des de contes teatralitzats amb titelles fins a manualitats, debats i explicacions.

Cada alumne rebrà un envàs per a la recollida d'oli domèstic per endur-se a casa, el  mateix dia que es fan els tallers.  Aquest és l'envàs que s'emportarà a casa per posar-hi l'oli de la cuina. Un cop ple, l'alumne el retornarà i se li entregarà un altre de buit i net. A l'escola s'emmagatzemaran els pots plens en caixes i quan s'acumulin 100 litres (100 pots) es sol·licitarà que els vinguin a buscar.

La recollida i neteja dels envasos les realitza una empresa d'inserció sòcio-laboral, on hi treballen persones en risc d'exclusió laboral i l'oli recollit es tracta en una planta per a produir biodièsel.

El premi del concurs consisteix en la celebració d'una Festa Sostenible i del Reciclatge per a tota l'escola. La festa inclourà diferents activitats com els jocs de gran format de l'Aventura dels Residus, la visita de la Deixalleria mòbil, la Ruleta dels impropis o un taller de sabó a partir d'oli usat per als pares i mares.

L'oli vegetal és un element comú a totes les cuines i llars de Catalunya, i és element bàsic de la dieta Mediterrània. És un aliment molt saludable, però després del seu ús es pot convertir en un producte contaminant per al medi ambient. L'oli de cuina usat no es pot llençar per l'aigüera, com passa habitualment, ja que contamina l'aigua i provoca problemes en el manteniment de les depuradores i a la xarxa de clavegueram.

Actualment, els avenços tecnològics permeten transformar un residu brut i contaminant en un combustible net i respectuós amb el medi ambient: el biodièsel