L'informe territorial de la província mostra els primers senyals de canvi en la conjuntura econòmica

La Diputació de Barcelona l'ha presentat aquest matí. Destaca el fet que el sector serveis ha mostrat signes d'una lleu recuperació i els ocupats en aquestes activitats han crescut l'1,1 per cent interanual al 2010.

Publicat el 27 de juny de 2011 a les 18:07
El president en funcions de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, acompanyats del catedràtic de la Universitat de Barcelona, Martí Parellada, han presentat, per novè any consecutiu, una eina d'informació econòmica local que ofereix una visió àmplia de l'evolució, l'estructura i la problemàtica econòmica de la província de Barcelona i de les seves comarques durant el 2010.

Antoni Fogué ha posat en valor "el model Diputació" basat en una economia d'escala, l'optimització de recursos públics i la clara aposta per inserir en els serveis a la ciutadania. "Aquest és un model que es pot adaptar al territori, a la societat", ha remarcat Fogué, que ha assenyalat que "qui tingui capacitat d'adaptació a la situació de crisi actual, sobreviurà".

Per la seva banda, el catedràctic Martí Parellada ha destacat alguns aspectes de l'Informe, com per exemple, que al 2010 "l'economia catalana va créixer un 0,1 per cent interanual, llastada per la debilitat de la demanda interna". L'economia de la província de Barcelona hauria registrat un ritme de creixement similar, en línia amb la tendència que marca l'evolució dels ocupats, pràcticament estancada respecte a un any enrere.

Parellada ha assegurat que "l'ajust de la crisi s'ha pogut superar i estem en la senda del creixement, tot i que aquest creixement encara és molt feble". Així, durant el 2010, la desocupació a la província va mostrar els primers símptomes de recuperació. La taxa d'atur es va situar en el 14,3 per cent (-0,2 punts percentuals respecte al 2009). Totes les comarques, excepte l'Alt Penedès i el Garraf, van disminuir en el nombre de desocupats.

L'Informe també destaca que entre el 2000 i el 2010 l'estructura productiva de la província de Barcelona ha viscut una profunda transformació. El canvi més significatiu ha estat la pèrdua de pes de la producció manufacturera, a favor de sectors vinculats, com el transport, la logística i la distribució comercial, o d'altres activitats emergents del sector Serveis, com les de l'àmbit de l'energia, el medi ambient i la gestió de residus. Al llarg de la dècada s'ha avançat en la diversificació del model productiu.

Es pot descarregar l'Informe Territorial de la Província de Barcelona a través d'aquest enllaç.