Llum verda a la fusió de patronals

Organitzacions com la Cecot egarenca, molt representativa al Vallès, s’adheriran a Pimec

Publicat el 08 de setembre de 2009 a les 23:20
La junta directiva de Foment del Treball va donar ahir llum verda a la unió amb Pimec, en el que és el tret de sortida de l’esprint final cap a la unitat patronal catalana. Amb l’OK de Pimec des del juliol, el procés estava a l’espera que es pronunciés la junta de Foment, formada per una setantena de membres i amb un funcionament molt complex.

Ara els representants de les dues organitzacions hauran de polir els serrells d’un acord que està pràcticament tancat per procedir a firmar-lo, cosa que es farà en les properes setmanes, malgrat que fonts de Foment van explicar que “no s’han marcat terminis” perquè no tenen pressa. “El que es vol és construir sòlid”, va valorar Rafael Romero, president de la Cambra de Contractistes, adherida a Foment i que va donar suport a la unió, com la resta de membres de la junta. “Camí llarg, passa curta”, va postil·lar.

Un cop es firmi l’acord s’iniciarà el procés més complex, que és la integració i que durarà mesos. Malgrat que Foment i Pimec mantindran les seves estructures actuals, caldrà reorganitzar el funcionament a nivell territorial. Foment aglutina actualment organitzacions tant territorials com sectorials. Aquestes últimes continuaran sent una de les seves dues potes, i l’altra pota, la representació del territori, quedarà sota el paraigua de Pimec i organitzacions com la Cecot, molt representativa al Vallès, s’adheriran a Pimec. Així, les patronals territorials, formades sobretot per pimes, tindran representació en els òrgans de direcció de Pimec, que, alhora, tindrà una representació important en la junta de Foment, tot i que el pes exacte és als serrells de la negociació que dirigeixen els secretaris generals de Foment, Joan Pujol, i de Pimec, Antoni Cañete.

Un comitè intercúpules
Per al bon funcionament de la integració de les patronals i el bon govern de la nova unió patronal, les seves cúpules directives, presidides per Joan Rosell (Foment) i Josep González (Pimec), crearan un comitè que “arbitrarà solucions pràctiques” quan hi hagi desavinences entre les dues parts, segons va explicar Romero. Es tracta d’un mecanisme àgil per llimar les diferències que puguin sorgir i que no s’enquistin i dificultin la unitat.

I és que cap de les dues patronals vol que es torni a repetir el fracàs d’última hora en l’intent de fusió de fa sis anys. Com a metàfora, el president de la Cambra de Contractistes va comparar Foment i Pimec amb “dos trens que han d’anar a una mateixa velocitat i pel mateix camí”.

Representativitat
La representativitat és el gran motiu de les organitzacions per unir-se. “L’objectiu és tenir una sola veu i anar a l’una”, van explicar fonts de Foment, que van subratllar la importància d’unificar el missatge de les empreses per donar-li més ressò en una època de tantes dificultats per a les empreses. Així ho veu també Pimec: “El que busquem és tenir una sola veu i crear sinergies”, va explicar Cañete, que va destacar que amb la unitat s’aconseguirà no només la unió entre la pime i l’empresa gran, sinó sobretot aglutinar la petita i mitjana empresa, fins ara dividida entre Pimec i Fepime, patronal creada fa sis anys per Foment i que desapareixerà.
Un dels problemes que intentaran solucionar és la manca de liquiditat de les empreses. Pimec s’ha mobilitzat fins i tot al carrer per aconseguir-ho, i espera que la força que dóna la unió els ajudi. “El finançament és l’oxigen de les empreses, i si hi sumes la morositat, mates l’empresa”, va alertar Cañete.