Mariona Blasi: «Vam decidir fer casetes per a nens»

L'arquitecta egarenca és una de les impulsores de "This is Karton", empresa que ofereix un catàleg de joguines de cartró per al públic infantil i ara intenta ampliar el mercat i arribar a tot l'Estat

Publicat el 11 de juliol de 2014 a les 17:01
Mariona Blasi (al centre de la imatge), amb les seves companyes i sòcies Foto: Laura Pinyol

Mariona Blasi (Terrassa, 1985) va estudiar arquitectura a la facultat de la UPC de Sant Cugat i en acabar, l’any 2009, va trobar-se un panorama poc encoratjador per trobar feina. Després de breus experiències laborals, va fundar amb les excompanyes de carrera Mar Desveus i Andrea Alcaraz l’empresa This is Karton, que ofereix un catàleg de casetes de joguina per al públic infantil fetes amb cartró. Addicta a les tipografies, perfeccionista fins la medul·la i amant del disseny kool. "Si no fos per ella, utilitzaríem sempre Comic Sans o faríem les coses alineades a no res", diuen les seves companyes. 
 
Com va néixer aquesta idea?
Un cop acabada la carrera, vaig començar a treballar en un despatx d’arquitectura, fins que va tancar. A les meves companyes els va passar una mica el mateix. Vaig decidir seguir formant-me amb un màster de disseny gràfic editorial a l'IED i la possibilitat era o treballar de res que s’assemblés a l’arquitectura o no treballar. Ens vam ajuntar i vam començar a  buscar idees per fer alguna cosa plegades. La clau va ser aprofitar que tenia molt frescos els coneixements que havia après del màster i em sentia atreta pel disseny. La Mar insistia en la sostenibilitat i el reciclatge i l’Andrea era la que tirava cap als nens. Havíem de sumar i vam pensar que ja que no podíem fer cases per a gent gran faríem casetes per als nens. 
 
Per què vàreu triar el cartró i no altres materials?
Perquè durant la carrera sempre l’havíem fet servir per construir les maquetes dels nostres projectes. En coneixíem les possibilitats. Així que vam començar a treballar, vam anar fent dissenys, endavant i endarrere, coses que podíem fer-se i coses que no, i quan ho vam tenir llest ens vam trobar que havíem de fer una inversió important: necessitàvem uns 20.000 euros.
 
Finançament. Què vau fer per aconseguir-los? 
No, ens vam plantar. Vam decidir aconseguir-los i vam muntar el web This is Kool, una plataforma d’invitacions de casaments, detalls, regals... tot molt especialitzat per a cada client i molt handmade. Hi vam estar un any treballant per poder tenir els diners per fer la inversió. Un any més tard, vam poder obrir la pàgina web This is Karton, el desembre passat. I ara compaginem els dos projectes.
 
I com us ha anat l’arrencada?
Vam arribar molt justes a la campanya de Nadal perquè tot el que semblava que havia d’estar enllestit a finals de setembre va anar-se endarrerint. L’1 de desembre, a vint-i-cinc dies per Nadal, en obrir la botiga vam fer una nota de premsa per presentar-nos a blogs i mitjans de comunicació, on vam tenir una bona rebuda. Van ser dies de molta eufòria perquè la idea agradava i parlaven bé de nosaltres. Això ens va ajudar molt a fer-nos conèixer. Molt contentes!
 
Sorpreses?
No ens esperàvem vendre tot el que hem venut.
 
Quines expectatives teníeu i quantes unitats n'han sortit?
Tres-centes unitats, i hem consolidat la casa gran com a producte estrella, seguit de la caseta de nines i la que menys s’ha venut, la cuineta-tendeta. 
 
La primera campanya ha estat al web i la segona, punts de venda tradicionals. Com us ho heu fet per arribar-hi?
Per Nadal vam centrar esforços a ser presents en botigues que eren clau, com Vinçon, Barruguet i la Cooperativa Jordi Capells del Col·legi d’Arquitectes. Ara estem intentant posicionar-nos en botigues. Aprofitant la participació a la Fira Little Barcelona hem conegut el sector. L’objectiu és ampliar aquesta cerca a la resta de l’Estat espanyol. L’important és que a tothom li agrada el producte.
 
Què en diu el públic destinatari, és a dir, els nens?
Als nens els encanta! De fet, ens fa molta gràcia que gent que no coneixem de res, que ens ha comprat el producte a través d’Internet, al cap d’un temps t’escriu un correu i t’envia fotos dels seus fills jugant-hi, que els ha agradat molt i et donen les gràcies. Això està molt bé i fa molta il·lusió perquè és el que t’interessa. 
 
Que Ikea hagi introduït joguines de cartró entre la seva oferta us fa patir o us posa al dia?
No ens ho esperàvem! Portàvem dos anys amb aquest projecte i un bon dia ens comencen a arribar fotos de gent que ha anat a Ikea i ha vist la botigueta de cartró. Primer penses "quina mala sort", perquè per preu i quantitat, no hi ha res a fer; però després et tranquil·litzes, creus que la nostra és més maca. Ens agrada més, és més personalitzable, el cartró és de més bona qualitat i té el valor afegit d’estar feta aquí, que hi ha molta gent que això ho valora molt.  

Teniu pensat introduir nous productes al catàleg?
Vam començar amb moltes idees i algunes s’han quedat en el camí i tenim pensat reprendre-les, potser, més endavant. 
 
Més endavant, què vol dir exactament?
Primer hem de fer funcionar aquests productes i tenir-los al màxim de punts possibles. Com també hem de solucionar els enviaments a Europa perquè, tot i que el producte no pesa, és molt voluminós i n'encareix el transport. Quan tinguem tot això solucionat, ens plantejarem més coses. 
 
On es fa el procés? 
El producte està fabricat 100% a Catalunya. Sí, tot aquí. Seguim tres processos: la fàbrica que ens produeix el cartró, que és de Caldes de Montbui, el talla, l’imprimeix i el plega; els adhesius per personalitzar les joguines els fan a Mataró en una impremta; el pretall es fa a Barcelona, i les bosses de cotó, a Campllong (Gironès). Un cop tot acabat, es retorna a Caldes, on s’acaba el producte.