La nova aplicació s'ha dissenyat amb la voluntat de "reduir la por que tenen els ciutadans" després dels reiterats episodis de robatoris que s'han produït a la població. Segons ha explicat la primera tinent d'alcalde i regidora de Governació, Montse Royes, l'eina permet que "en tal sols quinze segons, l'usuari pugui enviar un avís d'emergència o incidències urgents als agents més propers".
Així, en obrir-la apareixen quatre tipus d'incidències a la pantalla principal: en color taronja, el botó que cal apretar si hi ha intrusos a casa; en blau fosc, un que està relacionat amb problemes amb l'alarma; en verd, una opció vinculada amb la presència d'activitat sospitosa a algun habitatge veí i en blau clar, el que indica activitat estranya al carrer. Per poder fer ús de l'eina, que s'anomena BeeSafe, cal configurar un perfil d'usuari.
La regidora assegura que aquesta app serà un canal de comunicació complementari amb la Policia Local, i explcia que incorpora un geolocalitzador per saber d'on procedeix l'alerta i també ofereix als veïns la possibilitat d'afegir informació addicional com ara si a la vivienda hi ha infants, o si hi resideix una persona gran que passa moltes hores sola, etc.

Vehicle interceptat per la Policia Local de Matadepera durant la detenció. Foto: Aj. Matadepera
Royes insisteix en la importància que la població faci un bon ús d'aquest servei i que es prioritzin els avisos urgents, per no col·lapsar la Policia Local. L'aplicació ha estat desenvolupada per l'empresa BeeSafe Technologies S.L. i ha suposat un cost de 14.950 euros.
110 robatoris en un any
La posada en marxa d'aquesta aplicació arriba després que en el darrer any la població del Vallès Occidental hagi experimentat un increment notable dels robatoris amb força a l'interior de domicilis. Segons dades facilitades per la Policia Local, durant el 2018 es van registrar 110 casos, la major part durant l'estiu i també a finals d'any. Segons Royes la població està vivint una "alarma social" fruit d'aquest augment.
L'executiu local ha anunciat que s'ampliarà el cos de la Policia Local amb dos nous agents, actualment n'hi ha 24, i que s'invertiran 120.000 euros per instal·lar 24 noves càmeres de videovigilància a l'espai públic, que se sumaran a les 38 que hi ha per tot el poble actualment.
Per altra banda, l'Ajuntament ha començat a netejar la llera del Besós al seu pas per Matadepera, ja que s'ha detectat que els lladres fan servir aquest espai per amagar-se, accedir a les urbanitzacions i fugir. L'actuació, afecta tota la trama urbana de la torrentera i el cost d'aquests treballs és de 55.000 euros.
Pendents de la seguretat privada
A més, fruit de les trobades que l'Ajuntament ha mantingut amb els veïns, el passat 22 de gener l'executiu local va decidir iniciar els tràmits per sol·licitar al departament d'Interior el permís pertinent per instal·lar seguretat privada al municipi.
Una rebaixa de l'IBI
Els veïns reconeixen la "bona voluntat" del govern municipal, però alerten que el servei de seguretat privada que pot assumir l'Ajuntament és "insuficient" per cobrir els 170 quilòmetres de carrers que hi ha a la població. "Amb dos o tres vigilants privats i un cotxe patrullant més és impossible cobrir tot el territori", comenta Carme Campanyà, una de les portaveus dels afectats.

Trobada amb els veïns de Matadepera per parlar de seguretat. Foto: Aj. Matadepera
Per aquest motiu han obert la porta a pagar amb diners de la seva butxaca vigilàncies privades a les urbanitzacions. "Hem estat mirant l'opció de pagar-la entre tots els veïns de cada barri", afirma. En aquest sentit han demanat a l'executiu local que aquest cost se'ls dedueixi de l'IBI.
La regidora de Governació considera que aquesta petició és "raonable" i que és "normal" que els habitants estiguin pensant en emprendre aquestes mesures. "Si el ciutadà se sent desprotegit perquè l'administració no arriba al 100% a poder-lo protegir, és lògic que es plantegi assumir aquest cost i que demani una repercussió del que està abonant pel seu compte, es pot parlar", ha reconegut.
Mentrestant no arriba una solució definitiva els veïns seguiran "patrullant" pels carrers quan es fa fosc, comunicant-se a través de grups de whatsapp i alertant la Policia Local en cas que es detectin vehicles sospitosos: "Hem creat un excel amb totes les matrícules", explica Capmanyà que confia que la situació pugui resoldre's per deixar de viure "amb angoixa".