Molt més que petroli

La Cambra de Comerç i Indústria organitza una missió comercial al Golf Pèrsic

Publicat el 27 de maig de 2012 a les 18:04
La visita comercial ha servit per fer nombrosos contactes Foto: La Torre

110 contactes en tres països diferents (Aràbia Saudita, Oman i els Emirats Àrabs Units). Aquest és el balanç de la missió comercial coordinada per la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa i que ha comptat amb onze empreses catalanes. Entre elles, una de la ciutat, Ingesco, dedicada al sector elèctric. Tal i com explica Miquel Novell, tècnic de Comerç Internacional de la Cambra, no es tracta pas de buscar el benefici directe sinó de fer una primera presa de contacte amb fruits que es recolliran a llarg termini. "En aquests països la relació personal és més important que el negoci, amb la qual cosa el viatge prospecció és bàsic per a la venda proactiva." Novell recorda que primer cal conèixer el mercat intern, establir-hi lligams i mantenir-los via visites puntuals. "Si arriben a les relacions comercials, s'asseguren un client fidel i gairebé per a tota la vida."

Medicina a l'Aràbia Saudita
Amb una població de pràcticament 28 milions d'habitants, l'Aràbia Saudita és un país importador al 100%. La particularitat és que el 70% de la població és  saudita però el 30% restant, format pels expatriats, té molt pes en la gestió empresarial. Novell indica que en aquest país, on la percepció del producte de l'Estat espanyol "és molt bona" (sobretot per la cordialitat entre les monarquies), hi ha un nínxol de mercat en el camp mèdic. En aquest sentit, s'hi està fent una forta inversió en hospitals (tant públics com privats) i també ofereix oportunitats en el sector de la construcció, les noves tecnologies i amb productes relacionats amb la seguretat. A més, la seva economia ha crescut un 2,6% el darrer any. Com a contrapès, el fet que si una empresa de fora hi vol obrir una filial el 51% del capital ha d'estar en mans d'un inversor local. L'Aràbia Saudita és el mercat més gran del Consell de Cooperació del Golf (CCG), un mercat comú que agrupa diversos països i que suposa un total de 44 milions d'habitants i un PIB de més d'un bilió de dòlars.

Bona fiscalitat als emirats
"És un país idoni estratègicament parlant perquè s'hi pot establir capital 100% estranger sense impostos", diu Novell en relació amb els Emirats Àrabs. Després d'uns anys de bonança, la crisi ha frenat l'expansió però tot i així és un mercat temptador en turisme i serveis, així com també en el logístic i el financer. Abu Dhabi emergeix com el focus de poder econòmic dels Emirats, amb oportunitats en els sectors energètic, industrial i de les infraestructures (tot el contrari que Dubai) que atrauen un turisme de luxe. També és un dels països potents del Consell de Cooperació del Golf.

Omam, el gran desconegut
La delegació de la Cambra de Comerç de Terrassa també ha visitat Oman, on no havia realitzat cap missió comercial abans. Presenta una economia dinàmica i oberta a les importacions de 3 milions d'habitants, que es troba en un constant creixement. Per tal de reduir la seva dependència dels hidrocarburs, està fent un important esforç per diversificar la seva economia, impulsant sectors com l'industrial o bé el turisme. Oman és un bon punt d'entrada per exportar tant als països àrabs com també al centre de l'Àsia, com l'Iran, així com a la regió del Sud-est Asiàtic, l'Índia o països africans com Djibouti, Somàlia o Etiòpia. També té una fiscalitat ventatjosa però el punt negatiu és la importància dels Estats Units, amb el qual té firmat un tractat preferencial.

Satisfacció a Ingesco
L'única empresa terrassenca que ha estat present al Golf Pèrsic és Ingesco. De caire familiar i activa des de 1973, es dedica a dissenyar i produir sistemes de prevenció i protecció contra els llamps. L'enginyer elèctric Ramon Silva valora molt positivament la missió comercial. "Va ser força interessant perquè en molts d'aquests països no hi ha crisi econòmica i ens van rebre molt bé." El representant d'Ingesco explica que ells van anar per feina a Oman, on van mantenir fins a 14 entrevistes. Era la pròpia ambaixada espanyola la que trucava a les empreses autòctones, cosa que significava una targeta de presentació òptima en termes d'imatge. "Els agrada que els visitis, que t'interessis per ells. Un dia, un empresari d'allà em va dir que estava venent un producte que era competència meva però que mai l'havien anat a visitar", comenta Silva. El propòsit bàsic d'aquesta empresa terrassenca al Golf Pèrsic és trobar-hi distribuïdors dels productes que ells fabriquen. En aquest sentit, la missió comercial coordinada per la Cambra de Terrassa va ser una "primera presa de contacte" que es veurà refermada amb més viatges en els propers mesos.

D'altra banda, Ramon Silva va quedar sorprès per l'auge de la construcció a les zones visitades. El cas més flagrant es dóna a l'Aràbia Saudita, on des del passat gener s'està construint la Kingdom Tower. Ubicat a la ciutat de Jeddah, a unes dues hores de la Meca, serà l'edifici més alt del món amb 1 quilòmetre (de fet, en el projecte inicial es parlava d'un gratacels de 1.600 metres). D'aquesta manera, superaria la Khalifa Tower (852 metres), inaugurada el gener del 2010.

Tot i no fer-hi reunions de negocis, a l'Aràbia Saudita l'enginyer terrassenc s'hi va trobar una cultura ben diferent respecte al món occidental, sobretot pel que fa al tracte cap al gènere femení. "Allà les noies tenen prohibit conduir, si les enxampen fent-ho les posen a la presó." Potser per aquest motiu cap dona empresària es va atrevir a buscar-hi mercat. Silva també narra com, en arribar a l'Aràbia Saudita, li van fer signar un document d'acceptació d'una llei peculiar segons la qual el tràfic de  droga està castigat amb la pena de presó.