Neix un espai virtual pioner de l’òptica i l’optometria

Publicat el 18 de maig de 2013 a les 18:45
Netvuc Foto: UPC


Netcuv és la primera xarxa social dels professionals de l’òptica i l’optometria de l’Estat. La Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i el seu Centre Universitari de la Visió (CUV)  de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) continuen en la seva línia pionera amb l’impuls de Netcuv. Es tracta d’un espai virtual  pioner a l’Estat dins de l’àmbit de l’òptica i l’optometria, ja que és la primera comunitat virtual creada exclusivament per a professionals  del sector, amb la col·laboració i l’aval del Col·legi d’Òptics i Optometristes de Catalunya. Els òptics i optometristes podran compartir el seu coneixement sobre la seva pràctica clínica i aplicar-lo a la seva activitat professional habitual, en benefici dels  usuaris i pacients. En el primer any la xarxa comptarà amb prop de 3.000 professionals inscrits. 

La missió de Netcuv és facilitar eines de comunicació, recursos i oportunitats perquè els òptics optometristes adquireixin i comparteixin informació clínica que els ajudi en la resolució de casos clínics complexos. 
 
A Netcuv només poden accedir-hi òptics optometristes i funciona a través de la participació activa dins d’aquesta xarxa social en temes o converses establerts pels mateixos usuaris i relacionats amb la seva pràctica clínica. Aquest entorn informàtic de discussió facultativa els servirà per discutir i consensuar les estratègies de tractament, l’ús d’equips i qüestions relacionades, aprendre noves tècniques, consultar problemàtiques de difícil resolució, accedir a nous coneixements, conèixer professionals de prestigi i, fins i tot, guanyar prestigi entre la mateixa comunitat de professionals, ja que netcuv estableix un sistema de valoracions de les aportacions a través de les quals el seus usuaris poden votar les pràctiques clíniques que els semblen més encertades, útils o innovadores. En definitiva, és un recurs que els servirà per millorar la seva preparació de cara a atendre els pacients.  
 
En un futur, el CUV té previst demanar al Consell Tècnic per a la Formació Continuada de les Professions Sanitàries que la participació al netcuv sigui reconeguda com a formació continuada acreditada. Aquest Consell Tècnic es va instituir arran la llei 44/2003 d’ordenació de les professions sanitàries
 
Més de 3.000 professionals inscrits en un any
Un altre dels objectius del Centre Universitari de la Visió amb aquesta xarxa és contribuir al coneixement del centre com a referència dins de l’àmbit professional de l’òptica i l’optometria. Segons Joan Gispets, director del CUV, ”les sinèrgies que es generaran amb l’ús d’aquesta xarxa social per a professionals poden ser molt interessants per a la progressió de noves tècniques i per a la difusió de bones pràctiques. A més, netcuv atraurà i vincularà al CUV i a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa de la UPC els millors professionals, amb la qual cosa el mateix CUV guanyarà prestigi en el sector”, explica Gispets. I és que s’espera que en el seu primer any de vida, netcuv aculli una part important dels 3.000 òptics optometristes col·legiats de Catalunya i uns 1.500 òptic optometristes de parla hispana (inicialment estarà disponible en català i castellà) d’arreu. 
 
El disseny i les utilitats de netcuv han estat creades pels Serveis Informàtics del Campus de la UPC a Terrassa i per La Factoria de recursos docents de la Biblioteca del mateix Campus.