El ple de Terrassa ha acollit una intervenció de l'Associació cultural La Gallineta en veu de la Plataforma en defensa de la sanitat pública de Terrassa. L'entitat s'havia concentrat prèviament a les portes de l'Ajuntament per llegir el manifest cosa que ha provocat que la seva intervenció s'hagués d'endarrerir en l'ordre del dia previst. La intervenció ha estat relacionada amb la campanya que està duent a terme en els darrers mesos sota el lema "Si ens retallen la sanitat ens roben la vida".
La campanya s’articula al voltant de dos eixos principals. El primer: "denunciar i lluitar contra les conseqüències de les interminables llistes d’espera, motiu pel qual, en molts casos, els pacients pateixen llargs retards en visites mèdiques i intervencions quirúrgiques". El segon, la denúncia pública dels presumptes casos de corrupció que afecten a la sanitat pública de Terrassa. Fins ara, dos són els casos denunciats tant davant del Cat Salut com de la justícia ordinària.
La Plataforma ha manifestat al plenari que "cada dia som més els que defensem la sanitat pública col·lectivament, amb xerrades i mobilitzacions, venint aquí al ple, però sempre amb els peus al carrer. No es tracta sols de denunciar víctimes sinó també d’assenyalar culpables i, com a part implicada, volem que l’Ajuntament assumeixi la responsabilitat que li correspon davant de tota aquesta situació".
Per això han realitzat les següents preguntes:
1. L’Ajuntament de Terrassa i l’equip de govern són conscients del greu deteriorament de la Sanitat Pública d’aquest país i les greu repercussions que això té per a la ciutadania en general?
2. Quines mesures s’estan pensant per intentar donar una resposta a la situació d’autèntica alerta sanitària que viu la ciutat?
Les peticions de la Plataforma
Finalment, la Plataforma en defensa de la sanitat pública ha fet una petició a l'Ajuntament per tal que es publiquin les llistes d’espera en aquells 14 supòsits que permet la llei, que es difonguin a tots els terrassencs i que s'expliqui "perquè les llistes quirúrgiques a Terrassa han augmentat un 37’11% per sobre de la mitjana de Catalunya i perquè mentre a Catalunya, les llistes d'espera de diagnòstic baixen un 8’27%, a la nostra ciutat, augmenten en un 91’36%".
Igualment han demanat que s’expliqui públicament quins són els serveis d’urgències en medicina, cirurgia, pediatria, ginecologia, neurocirurgia, cirurgia toràcica i les diverses especialitats que es disposa a Terrassa, i quantes ambulàncies es disposa per fer front a l’actual situació d’alerta sanitària.
La Plataforma ha exigit a l'Ajuntament que es "comprometi públicament a defensar la sanitat pública de les agressions que pateix i que es posicioni clarament davant els casos Villarán i Cándida" perquè al seu parar "casos com aquests no es poden deixar impunes i cal prendre-hi mesures. Entre d’altres, silenciar-ho no ajuda a combatre la sensació generalitzada de que ens estan espoliant el sistema sanitari i que l’Ajuntament no sap ben bé què s’hi fa a la Mútua". I finalment, han sol·licitat que l’Ajuntament de Terrassa declari persona non grata al doctor José Luís Maestro de Leon, cirurgià denunciat en els dos casos anteriorment mencionats.
La resposta de l'Ajuntament
La regidora de Sanitat, Josefina Soler, ha afirmat en la seva intervenció que l'Ajuntament "no ha estat mai aliè als serveis que es presten a la ciutat tot i que siguin competència d'altres administracions". El govern ha volgut deixar clara la seva "defensa ferma del model sanitari públic i del model d'excel·lència assolit" i han manifestat la seva "preocupació per les retallades aplicades des del govern central i des de la Generalitat i que estan desmantellant un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar".
Soler ha explicat que "tenim coneixement de diversos fets que ens preocupen relacionats amb la sanitat, com ara les denúncies fetes per pacients en relació a les derivacions cap a la medicina privada per part d'un facultatiu públic, el col·lapse patit als serveis d'urgències de la ciutat i també l'increment de les llistes despera". Per tot plegat, la regidora ha anunciat que "hem demanat de forma urgent una reunió amb el conseller de Sanitat per debatre totes aquestes qüestions i treure'n solucions".
Així, l'Ajuntament preguntarà, entre d'altres qüestions, a la Generalitat quina és la situació actual dels equipaments sanitaris de la ciutat, "perquè han augmentat els terminis d'espera i què es pensa fer per redreçar aquesta situació" també demanaran saber "quins són els dispositius previstos per als períodes vacacionals en els CAPs i urgències, quins són els serveis especialitzats d'urgències dels quals es disposa i quantes ambulàncies hi ha disponibles en aquests moments per atendre les urgències sanitàries". Igualment, el govern de Terrassa sol·licitarà a la conselleria tenir coneixement de la implementació efectiva de les diverses mesures preses en els darrers mesos per tal de poder-ne fer un seguiment acurat".
«Per què a Terrassa creixen les llistes d'espera?»
La Plataforma per la sanitat pública intervé en la sessió plenària per demanar perquè a la resta de Catalunya baixa el temps per les intervencions quirúrgiques mentre que a la nostra ciutat augmenta
Ara a portada
Publicat el 27 de febrer de 2014 a les 19:33
Et pot interessar
-
Societat El Torneig Hockey Solidari a Terrassa ja té data de començament
-
Societat Terrassa renova la gespa dels estadis municipals
-
Societat Terrassa és la ciutat de Catalunya on més s'ha reduït la delinqüència l'últim any
-
Societat La fira de vins «El Vapor del vi» celebra la primera edició a Terrassa