Projecte per promoure les interrelacions entre les persones grans, els nens i els gossos en acollida

Un total de dotze nens participen en aquesta iniciativa. Es pretén ampliar aquest nombre en properes edicions

Publicat el 10 de juny de 2011 a les 15:04
L’Ajuntament de Terrassa col·labora amb un projecte social amb el qual s’està ensenyant un grup de nens a ensinistrar i tenir cura de gossos per poder realitzar visites a residències, casals d’avis i cases particulars i fer arribar aquesta relació amb els animals a les persones grans.

Aquesta iniciativa porta per nom Willy i inclou sessions pràctiques d’ensinistrament amb gossos del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD), que depèn del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat del consistori egarenc. Demà, 11 de juny, tindrà lloc la darrera sessió d’ensinistrament, entre les 11del matí i la 1 de la tarda, a les instal·lacions del CADD, que anirà a càrrec de la instructora canina Margarita Macias.

Fonts municipals han explicat que el projecte Willy és una actuació d’interacció social assistida amb animals domèstics que està enfocada als nens i a la gent gran, amb la voluntat d'aproximar les dues generacions. L’objectiu és que interaccionin amb l'ajuda d'animals, en aquest cas dels gossos, per rebre un benefici mutu d’intercanvi d'experiències, valors i, sobretot, de respecte a les persones i als animals. Està promogut per la instructora canina Margarita Macias, amb la col·laboració del CAAD i del servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa. En aquesta primera edició hi estan participant dotze nens d’una escola de Collbató.

L’activitat va començar el 7 de maig amb una xerrada informativa a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en la qual van assistir-hi tant els pares com els nens participants. A continuació, van visitar el CAAD per tenir una primera presa de contacte amb els gossos que els va assignar la direcció del centre. Des d’aleshores, cada dissabte al matí han assistit a les sessions d’ensinistrament que han anat a càrrec de la directora del projecte, Margarita Macias.

Amb questes pràctiques, els nens han après exercicis de control bàsics, amb un ensinistrament caní de base, i també han tingut oportunitat de conèixer les cures i necessitats bàsiques dels animals.

En una segona fase, quan els participants coneguin bé el seu gos assignat, faran visites a casals d'avis, geriàtrics i fins i tot a cases particulars, on hi visquin persones grans que estiguin predisposades a participar en el projecte. "D’aquesta manera, els nens veuran sota una altra perspectiva la gent gran, coneixent les seves necessitats tant físiques com emocionals i els beneficis que rebran recíprocament. Per la seva banda, les persones grans recuperaran el contacte amb les generacions més joves, podran gaudir de veure els gossos fent algun exercici i canviaran la rutina del dia a dia millorant el seu benestar". L'Ajuntament ha destacat que aquest projecte també té beneficis per als gossos en acollida, "perquè se senten útils i motivats. A més, s’espera que aquesta iniciativa també serveixi per promoure les adopcions".

El servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa fa una valoració molt favorable de la proposta, tant per la seva funció social com pel benestar i millora de la socialització dels animals domèstics acollits. D’altra banda, es considera que pot ser una bona eina per promoure les adopcions entre els usuaris del projecte i els seus familiars i coneguts.