Què fem amb la Ronda de Ponent?

Els talussos de la riera del Palau són inestables i s'ha tancat el vial de circulació que passa per dalt entre el carrer Francisco de Vitoria i el carrer Orà | L'equip de govern ha plantejat vies alternatives pel trànsit, però el PP creu que no han estat suficients

Publicat el 15 de maig de 2015 a les 20:11

Alfredo Vega (PSC) i Alex Rodríguez (PP) donen la seva opinió sobre la ronda de Ponent Foto: Pau Moya


Responsabilitat més enllà de les competències
ALFREDO VEGA, regidor del PSC

No cal tornar a recordar que l’Ajuntament és l’administració més propera a la ciutadania i, sovint, això ens obliga a assumir competències que no ens corresponen, però ho fem per una qüestió de responsabilitat. Això és el que ha passat amb l’actuació a la ronda de Ponent. Fa anys que demanem a l’Agència Catalana de l’Aigua que executi els treballs de manteniment i les inversions necessàries a les rieres, però no hem aconseguit que compleixin les seves obligacions. Al cas de la ronda de Ponent, la necessitat de garantir la seguretat dels terrassencs i les terrassenques s’ha prioritzat per sobre dels desacords entre administracions. I per això, s’han pres decisions immediates. No podíem permetre que els debats administratius ens paralitzessin. 

Van ser els tècnics municipals, a les seves inspeccions, els que van detectar que l’estat dels talussos a alguns trams de la riera del Palau no eren òptims. Tot i que l’informe que es va fer va determinar que els talussos en el seu conjunt eren ferms, es van detectar alguns punts d’inestabilitat. Es tractava de llocs on l’erosió era més intensa i s’havien produït petites esllavissades. 

L’Ajuntament va considerar que no es podia assumir ni tan sols un risc potencial i per aquest motiu es va posar en marxa la present intervenció. Els tècnics ens diuen que ara mateix no s’observen fissures, però ningú pot garantir que no apareixeran. Les mesures que hem pres són preventives, però això no vol dir que no siguin necessàries per garantir la seguretat. I en pro d’aquesta seguretat hem pres decisions difícils. 

La idea de restringir el trànsit a la ronda de Ponent ha estat una decisió obligada. És impossible fer-ho sense que alguns ciutadans i ciutadanes pateixin molèsties. Fins i tot, sé que una actuació com aquesta pot ser impopular i políticament perjudicial. Però vam endegar-la perquè no hi havia cap altra solució. En tot cas, es tracta d’una intervenció d’urgència, però preventiva, i de la mateixa manera no és una mesura aleatòria i improvisada. És la primera part i, de moment, la més visible, d’una estratègia per trobar una solució definitiva a l’estat de la riera. S’està fent tot el possible per minimitzar l’impacte de les restriccions del trànsit, es van dissenyar recorreguts alternatius i s’ha fet un esforç per tal d’informar correctament, utilitzant tots els mitjans a l'abast, sobre les modificacions, tant a la circulació com als transports públics. Tot i així, sabem que en alguns moments la mobilitat a la ciutat es pot veure afectada i per això agraïm la comprensió i la col·laboració a la ciutadania i demanem que es mantingui aquesta actitud. 

Terrassa, una ciutat de sardines
ALEX RODRÍGUEZ, regidor del PP

Sí, de sardines. Perquè així es com ens hi sentim els conductors de la nostra estimada 
Terrassa a qualsevol punt de la ciutat, sigui el carrer que puja o el que baixa (Arquimedes o Galileu), al Passeig 22 de Juliol o a la Avinguda Barcelona gràcies a un carril bus més que discutible, al pont de la Avinguda Jaquard, etc.

I quan semblava que els conductors ens començàvem a acostumar a agafar rutes alternatives (encara que siguin més llargues i més allunyades, però al menys més “entretingudes” que estar permanentment passant de la primera marxa al ralentí) com, per exemple, la ronda de Ponent, ara s’ha de tallar indefinidament en un sentit de la circulació degut a la rehabilitació (necessària) dels talussos corresponents a la riera del Palau, afectant d’aquesta forma a més de 6.000 conductors diaris.

És responsabilitat de l’Ajuntament de Terrassa, i del seu equip de Govern (PSC + ICV), 
el negligent estat dels talussos de la riera del Palau? Bé, segons ells, i el PP de Terrassa 
comparteix la mateixa opinió, és responsabilitat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), és a dir de la Generalitat de Catalunya, però veient la recent Sentència del Tribunal Superior de Justícia que resolia aquest plet, de moment se n'ha de fer càrrec el nostre Ajuntament i no el Govern autonòmic.

Per tant, l’origen del problema és la no assumpció, per part de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la Generalitat de Catalunya, de la seva responsabilitat en el manteniment i reparació dels elements estructurals propis de la riera, fet que ha portat l’Ajuntament de Terrassa a prendre la salomònica decisió de tallar un sentit de circulació a la ronda de Ponent, encara que per seriosos motius de seguretat.

Però el més greu de tot és que el PSC i els seus socis d'ICV, sempre tan heroics i eficaços en la seva lluita contra el vehicle particular, no han plantejat cap alternativa a aquesta dràstica, encara que necessària, restricció en la circulació en una de les poques vies que funcionaven a la nostra ciutat, deixant-nos als conductors desemparats, desorientats i ben embussats. Forma part això d’una (altra) mala gestió o previsió de l’equip que governa aquesta ciutat? Rotundament no. 

És una tàctica més en la seva obsessió per atacar els que som conductors de vehicle particular, sense adonar-se de la necessitat de molts ciutadans de Terrassa, i de les ciutats i poblacions veïnes, d'utilitzar aquest mitjà de transport. Un exemple més de governança d’esquenes (i d’esquerres) a la ciutat i a les seves problemàtiques reals.

Des del Partit Popular de Terrassa continuarem insistint en trobar solucions a la dramàtica mobilitat de la nostra ciutat. Continuarem presentant propostes al ple de l’Ajuntament en aquest sentit i continuarem demanant que es torni a obrir novament, i de manera flexible, la circulació a la nostra Rambla per intentar, com a mínim, sentir-nos una miqueta menys sardines.