Qui va comprar la primera bandera espanyola a Rellinars?

Entrevista a Raimon Pi, cap de l'oposició de Rellinars

Publicat el 25 de juliol de 2012 a les 18:23
Raimon Pi, cap de l'oposició de Rellinars Foto: C.B.

Líder de l'oposició de Rellinars  i tècnic de reciclatge, Raimon Pi (55 anys) diu que és l'únic polític del poble que no cobra. Anhela que ERC+GIR recuperi el poder el 2015 en unes eleccions en què pronostica que tornarà el bipartidisme, o sigui la coalició que ell encapçala contra "la política de dretes de CiU".

Rajoy vol suprimir un 30% dels regidors cosa que els retornaria a vostès el poder al municipi...
Això és una mica política-ficció però no crec que l'Estat tingui potestat moral i legítima per tocar les institucions catalanes. El PP està aprofitant la crisi per recentralitzar l'Estat i cada vegada està més clar que o aprofitem aquesta situació per definir un Estat propi o no tindrem una altra oportunitat com aquesta.

Tornant a Relilnars, creu que la gestió de l'equip de govern actual ha estat dolenta?
En un any es poden definir les coses que no s'han fet. Nosaltres havíem creat complicitats amb la població: els consells de participació ciutadana, una comissió de festes independent a cop de voluntari i no a cop de talonari, calçotades amb una mitjana de 400 persones, una cavalcada de Reis i un sopar de Festa Major participatius... I tot amb partides pressupostàries molt baixes. D'altra banda, l'alcalde desconeix la realitat del poble: al poliesportiu s'hi faran actes culturals i s'hi pot fer des d'un trial indoor fins a una festa de Carnestoltes o la Festa Major. El govern ha de treure-li rendibilitat econòmica i social.

Sou massa durs amb el govern?
Per voluntat del regidor socialista, s'ha instaurat la Junta de Portaveus que dóna peu, com a mínim, al diàleg. L'alcalde ha arribat al poble fa poc, ho ha estat de rebot i, pel que diu, a la força. Fins ara ha estat un venedor de fum perquè no ha concretat res del que se li ha preguntat.

Vostès consideraven que l'informe tècnic de la Ronda del Bosc no tenia solidesa.
És una vergonya pagar per un informe que no és científic, el que no es pot fer és un copiar-enganxar. En tota obra pública hi ha problemes, es tracta d'arribar a acords amb les constructores i, si no s'hi arriba, per a això hi ha les fiances. Però dir què s'ha fet malament sense especificar ni informar... Ens ha faltat informació.

I la depuradora? L'alcalde va dir que, si no s'instal·lava, podria rebre una sanció penal...
La ignorància és molt atrevida. Les depurades que hi havia dissenyades per l'ACA i la Generalitat estan fora del terme municipal de Rellinars. Quan la Generalitat faci les depuradores s'hauran de fer les obres de clavegueram per portar-hi les aigües residuals, mentrestant són brindis al sol.
 
Tornant al poliesportiu, la despesa estava justificada?
Es va fer un projecte de cobriment de la pista poliesportiva, no és un pavelló, l'alcalde encara no ho ha entès, però al mateix temps s'han fet uns magatzems municipals, hi haurà un local per als vehicles de l'ADF i quedarà un espai per si després es vol fer un gimnàs o una altra cosa. Rellinars necessita l'obra, els joves per jugar-hi a futbol sala, l'escola necessita un camp homologat per a la lliga escolar. També s'hi pot fer pàdel, korfbal...Té possibilitats però falta il·lusió per tirar-lo endavant.

No n'hi havia prou amb el poliesportiu anterior?
Estava molt malmès, podia causar accidents i, quan s'hi feia algun acte de Festa Major, s'havia d'anul·lar quan plovia.

El poble encara no té Reglament Orgànic Municipal i aprovar-lo havia de ser un tràmit...
Tenia incoherències literals i ortogràfiques, quan fas un reglament has de posar el màxim d'eines perquè hi hagi transparència i mecanismes de control; hi volíem incloure les comissions informatives. Ni socialistes ni convergents han cregut necessari crear-les.

Rellinars necessita inversions?
Si no hi ha deutes tampoc els crearem però algun tipus d'inversió hi ha d'haver per part de la Generalitat o la Diputació en les necessitats més importants, fonamentalment el manteniment. S'han de mirar molt bé les despeses; per exemple l'escola bressol, que és deficitària. Tant la llar d'infants com l'escola han fixat població, estem creant una base social de gent de Rellinars i això és clau. Si hem de deixar de fer una festa perquè això es pugui mantenir, la farem amb imaginació i si no podem llogar una orquestra posarem un tocadiscs.

I el transport? No hi ha tren i l'autocar fa dos serveis al dia...
Rellinars és com és per les característiques pròpies, si tingués una carretera recta no seria Rellinars. I si té aquest encant i si s'ha preservat és perquè, fonamentalment, anar-hi a viure és una militància; comporta molts problemes, així que no en posem més. L'autocar no s'usa perquè ni és raonable ni  útil, per ser rendible hem d'adequar els horaris.

Fer política en un municipi petit és un avantatge?
És gratificant perquè pots veure les coses, com quan vam reduir els residus en un 50%, vam introduir el compostatge, però si això no s'alimenta... Als contenidors, hi torna a haver runa. Vam fer la feina pedagògica però no vam tenir temps de fer la coercitiva.

Els polítics de pobles petits han de ser gent del poble integrada?
És bàsic, igual que en un equip de futbol: si sents els colors, fas el projecte. Si portes gent de fora i els parles de la Boada o de Can Cotis i no saben on són, això s'ho poden aprendre, però si no saben la realitat del poble necessiten un període d'entrenament, i ni l'alcalde ni el socialista l'han tingut. L'estan tenint ara.

Té sentit traslladar el debat ideològic en municipis amb pocs habitants on el que cal és un servei de proximitat?
Davant de la situació econòmica actual, si s'hagués de fer un govern de concentració, hi estaríem disposats, nosaltres ens vam presentar per fer política municipal, és a dir, mirar pels ciutadans i pel poble, el que no farem és dir sí a tot. Com quan l'alcalde va comprar una bandera espanyola i la va posar. En 20 anys no s'havia posat mai...

I què me'n diu, de la Sala? Fa anys van enderrocar-la a correcuita, sense fer cas a les firmes contràries, però no s'hi ha fet res i ara només hi ha runa...
Quan l'Àngel Puig era alcalde hi tenia interessos particulars, una zona dels terrenys era del seu pare. Volíem que es mantingués com un lloc emblemàtic; quan vam treure tres regidors i ells quatre, van optar per tirar-la. Teníem un projecte: a dalt un teatre i a baix un lloc per als joves, i teníem finançament per fer-lo, que va anar a parar al poliesportiu. Volem que es netegi i que funcioni com a aparcament lliure. Ara no hi ha recursos per fer aquell projecte però si tornem a governar recuperarem la Sala.

Quins reptes futurs té Rellinars?
Sobreviure com a municipi, no es pot fer és una política d'eliminació de municipis des de Madrid; mantenir els nivells de convivència, i el més important: que en les futures eleccions, guanyi qui guanyi, sigui gent il·lusionada per Rellinars, que tingui ganes de treballar pel poble i el faci participar en les decisions. Intentarem demostrar que som nosaltres.