-crop.jpg)
"No hi han fet res en 15 anys: ni l'han potenciat ni han ajudat la gent que té terrasses. L'única diferència respecte abans és que les voreres són més amples. Se l'han carregat". Josep Solà, que regenta una carnisseria-xarcuteria al seu nom al Mercat de la Independència, s'enfila per les parets quan s'esmenta la reforma de la Rambla. Una enquesta recent entre els paradistes és prou reveladora: un 90% voldrien que es reobrís el trànsit per revifar una zona en agonia comercial.
L'estadística suposa un argument de pes per fer pressió en la Comissió creada per debatre l'afer, i que també està integrada per Terrassa Centre, Ca n'Aurell Comerç i Serveis, el consistori i representants de les associacions veïnals afectades. "L'Ajuntament s'ha gastat molts diners i només va parlar amb els veïns, no amb els comerciants. A més, molta gent no hi pot accedir a peu. No em constaq ue cap ciutat tingui aquest model", es queixa Lluís mentre talla amb cura rodanxes de vedella a la Xarcuteria-Formatgeria Andreu. Per a ell, la solució "econòmicament més senzilla" seria imitar Sabadell i permetre la circulació de vehicles a la Rambla entre setmana. "Han invertit molts diners en posar càmeres per sancionar i dificulten l'arribada de la gent al Mercat. Estan perjudicant el comerç", indica Jorge des d'Aviram Jordi.
Disminució de clients
L'absència de vehicles ha desertitzat la Rambla i la manca d'activitats dinamitzadores, la deficient il·luminació, els problemes de mobilitat d'algunes persones i la crisi han fet grossa la pilota. "La Rambla està morta, res a veure amb l'avinguda de Francesc Macià, que és com el Mercat de les Flors de Barcelona, és meravellosa, la gent hi passa i se la mira", afegeix Mari Carme. Aquesta dependenta admet pèrdues importants de fins a un 50%.
Amb el trànsit limitat al transport públic, el vehicle particular ha de fer un autèntic circuit per accedir al pàrquing municipal. "Fas una volta terrible i és pitjor per tres coses: trigues més en arribar, col·lapses i contamines més", apunta Maite des de Freixes, Fruites i Verdures. Segons Jaume, de L'Aviram, "una artèria vial com aquesta no es pot escapçar. L'única solució és obrir-la totalment al trànsit. Abans per la Rambla hi passava gent de Matadepera, però ara si els dónes altres accessos...". Per a ell, la zona s'hauria hagut de distribuir d'una altra manera, amb tres carrils: un de pujada, un altre de baixada i un al mig per als avançaments.
De la queixa a l'acció
"S'ha de fer alguna cosa per incentivar la Rambla, el que sigui, perquè la gent hi passi. Tots sabem que això no va bé des del primer dia", explica Yolanda Alfaro, presidenta del Mercat de la Independència i que també ven llegums cuits i plats cuinats a l'establiment Ricardo i Montse. Amb aquesta vocació constructiva, els responsables de l'equipament ja han demanat a l'alcalde que obri el trànsit als cotxes, com a mínim fins al Mercat, perquè hi puguin aparcar.
Alfaro reconeix que l'Ajuntament té bona predisposició a l'hora de tractar l'assumpte però no hi posa la mà al foc. "Confiem que facin la feina ben feta però no sé si hem de ser els comerciants els qui prenguem les decisions. Tal i com veiem algunes actituds polítiques, no som optimistes. Al Mercat hi ha un cert desànim", comenta.
Les altres veus autoritzades del sector comercial terrassenc demanen prudència però coincideixen en la necessitat de moure's. Per exemple la regidora de Comerç, Carme Labòria, que recorda que el grup de treball s'acaba de crear i que tot just aquesta setmana celebrarà la primera reunió per "escoltar totes les propostes. Hi hem de treballar tots plegats". En aquest sentit, Labòria recorda que fins i tot hi ha gent "que ens ha demanat tancar-la totalment" i que, abans de la reforma, "els cotxes ja no s'hi podien aturar". Per a la regidora de Comerç, el més important és que hi hagi "un sistema de transport i d'aparcament coherent".
De la seva banda, Joana Carré, presidenta de Ca n'Aurell Comerç i Serveis, s'expressa en la mateixa línia que la presidenta del Mercat de la Independència. "Hem de fer alguna cosa, tot i que reobrir el trànsit ho veig impossible físicament parlant". Carré també es planteja fer una votació entre els seus associats, i copiar la iniciativa dels paradistes del Mercat, amb els quals està convençuda d'arribar a punts en comú. Maria Costa, exregidora de Comerç i gerent de Terrassa Centre, ha estat expeditiva. "Nosaltres també voldríem que els paradistes obrissin les tardes".
En l'horitzó més proper, el Mercat vol organitzar de manera imminent (d'aquí a quinze dies) al voltant del binomi esport-salut. Pel que fa a la jornada gastronòmica proposada per Ca n'Aurell Comerç i Serveis, s'ajornarà fins al setembre. Mentrestant, tothom hi ha de posar el seu gra de sorra "perquè la Rambla és de tots", recorda Alfaro. Segons la presidenta del Mercat de la Independència, l'altra opció és "que tanquin la Rambla del tot, perquè ja que l'han fet grossa...".
Quan no és ironia, el desencís dels paradistes desemboca en ràbia. "L'equip de comerç de l'Ajuntament és una castanya. Es nota que no han estat mai darrere d'un mostrador", conclou Solà.