
La catedral-basílica del Sant Esperit gairebé s'ha omplert de gom a gom a gom avui a la tarda per dir l'últim adéu a Josep Boix, mort el dilluns a l'edat de 86 anys -acabats de fer el dia 20 de març-. El rector Fidel Catalán ha presidit la cerimònia fúnebre, iniciada amb El Cant dels Ocell de Pau Casals. Catalán ha recordar la faceta d'urbanista i regidor de Boix i no ha oblidat ni el seu pas per l'Ajuntament de Terrassa ni el seu paper de crític d'art. També n'ha recordat el seu títol de Terrassenc de l'Any 2007 i la seva desinteressada col·laboració en temes socials i d'església.
L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha expressat el seu condol per la mort de Josep Boix, a qui ha qualificat de “figura rellevant en la conservació i recuperació del patrimoni historicoartístic de la ciutat durant més de mig segle”. Boix va morir ahir als 86 anys després de tota una vida de dedicació a l’urbanisme, a l’art i al patrimoni de la ciutat, tot i que professionalment el seu sector era el tèxtil.
Boix va ser regidor de l’Ajuntament de Terrassa als anys 60, en l’època en què el consistori va adquirir la Masia Freixa, i se’n va encarregar de la restauració. Una dècada després va ser una de les veus que es van alçar per a preservar el Vapor Aymerich, Amat i Jover, amenaçat per una pla urbanístic que preveia la seva demolició. També va liderar campanyes per la preservació de la Casa Alegre de Sagrera o el magatzem Farnés, entre altres. En aquest sentit, l’alcalde ha dit que Boix “va ser una d’aquelles veus que convé escoltar perquè parlen des del coneixement i des de l’estimació a la ciutat i que saben posar en valor tot allò que per a molts pot passar desapercebut”. Navarro ha afegit que “totes aquestes aportacions, a més de la seva participació a la Junta de Museus de la ciutat i la seva tasca de difusió en llibres i a la premsa constitueixen un gran servei a la ciutat”.
Josep Boix va publicar diferents llibres d’urbanisme i arquitectura i va col•laborar a la premsa local durant dècades, com a crític d’art i com a comentarista de la història, desgranant els seus coneixements i recordant anècdotes sobre fets, personatges i llocs de la ciutat. També va ser professor a l’Escola d’Arts Aplicades i membre de la junta directiva de Ràdio Terrassa. El 2005 va rebre el premi Bartomeu Cruells, del Col•legi d’Arquitectes, i el 2007 va ser distingit amb un dels premis Terrassenc de l’Any del Centre Cultural El Social.