Terrassa presentarà candidatura per esdevenir Ciutat pel Comerç Just

S’ha creat un grup de treball format per l’Ajuntament i entitats locals per promoure el consum de productes de comerç just a la ciutat

Publicat el 26 de febrer de 2023 a les 18:00
El Ple de l’Ajuntament de Terrassa ha acordat aquest divendres, per unanimitat, presentar la candidatura perquè Terrassa esdevingui Ciutat pel Comerç Just, un projecte d’abast europeu que a Catalunya impulsa LaCoordi (Coordinadora d’entitats pel comerç just i les finances ètiques a Catalunya) en conveni amb l’associació IDEAS a l’Estat.

Per aconseguir la certificació, primer s’ha d’esdevenir Ciutat Candidata pel Comerç Just. Per ser-ho, s’ha establert un grup de treball local format pels serveis d’Emprenedoria i Economia Social i Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament; la cooperativa La Natural, en representació del projecte Barri Futur; una persona del grup de treball del consell de l'àmbit educatiu; la cooperativa Alternativa 3; i un representant del consell municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional.

El projecte servirà per potenciar la presència del comerç just a la ciutat, que ja compta amb comerços, bars i restaurants que n’ofereixen productes, així com escoles que fan activitats de sensibilització i un teixit associatiu que treballa en el foment de la justícia social a través d’iniciatives centrades en el comerç just. A més, caldrà complir un seguit d’indicadors per promoure la compra pública ètica, vetllar per fer accessibles els productes de comerç just en més establiments, promoure el compromís del sector empresarial, la societat civil i la comunitat educativa, així com realitzar accions de comunicació i sensibilització adreçades a la ciutadania en general.

El comerç just té com a objectius crear oportunitats i condicions laborals dignes a les persones productores del sud global, garantir transparència i responsabilitat en tota la cadena de producció, l’absència de treball infantil i el treball forçós, així com el respecte pel medi ambient.

Els principis del comerç just van de la mà dels valors de l'economia social a Terrassa, atès que també incideixen en una presa de decisions més democràtica, des de formes jurídiques de l’economia social com la cooperativa, així com bones pràctiques com que l’afany de lucre passi a un segon pla per promoure un model econòmic que tingui en compte la solidaritat, cooperació i l’autogestió.

En aquesta línia, des del servei d’Emprenedoria i Economia Social s’han inclòs activitats de promoció del comerç just en totes les edicions del programa de Terrassa Cooperativa i a la guia d’entitats i empreses de l’economia social de la ciutat se’n poden trobar que comercialitzen productes de comerç just. Amb la col·laboració del servei de Contractació, també s’han inclòs mesures relacionades amb el comerç just al banc de clausulat per la compra pública responsable.

Des de Solidaritat i Cooperació Internacional s’ofereixen tallers de sensibilització als centres d'ensenyament, es forma part de la Xarxa Cafè Ciutat, se celebra anualment la Festa del Comerç Just, coincidint amb el seu dia mundial cada maig, i es dona suport a projectes de cooperació amb comunitats productores del sud global.