
Fa vint anys la ciutat de Terrassa va ser subseu olímpica dels Jocs de Barcelona. Aquell 1992, l'estadi municipal va passar a ser Olímpic en acollir les competicions d'hoquei herba. Per recordar l'efemèride l'Ajuntament de Terrassa i l'associació Hockey per Terrassa (que agrupa l'Atlètic Terrassa, el Club Egara i el CD Terrassa) han organitzat uns relleus de torxa amb esportistes olímpics locals, per representar amb el foc l'esperit olímpic de la ciutat. L'acte, que tindrà lloc aquest dissabte, 14 de juliol, servirà també per retre homenatge als més de cent esportistes terrassencs que han participat en els Jocs Olímpics i als voluntaris egarencs del 1992.
La torxa no serà l'original dissenyada per André Ricard, atès que aquesta es conserva al Museu Olímpic de Barcelona. Serà una de caràcter purament simbòlic.
Rellevistes olímpics
El recorregut que farà la torxa s'ha dividit en 26 trams, per tal que fins a 26 esportistes en facin els relleus. Els olímpics que portaran la flama representaran no només l'hoquei, sinó també altres esports que han portat el nom de Terrassa a les Olimpíades.
Del món de l'hoquei participaran en els relleus divuit esportistes: Jan Dinarès, Nani Escudé, Xavi Escudé, Ramon Jufresa, David Freixa, Andreu Gómez, Ramon Sala, Núria Camon, Sònia de Ignacio-Simó, Jaume Armengol, Sílvia Muñoz, Francesc Codina, Joan Arbós, Antoni Nogués, Josep A. Dinarès i Narcís Ventalló. L'hoquei és l'esport que més olímpics ha donat a Terrassa, atès que des del 1928 ençà fins a 70 jugadors locals han participat en els Jocs Olímpics.
Pel que fa a altres esports, Lluís Meya i Rubén Michavila representaran el waterpolo; Cristina Rey, Laura Roca, Natàlia Mas i el paralímpic Pau Marc, la natació; Pere Fité, el frontennis, i Marta Cusidó, la gimnàstica.
La torxa recorrerà prop de deu quilòmetres per les principals avingudes de la ciutat el proper dissabte, 14 de juliol, a partir de dos quarts de set de la tarda. La sortida es farà des de la botiga Decathlon situada a l'avinguda del Tèxtil. La flama enfilarà pel carrer de Colom, l'avinguda de les Glòries Catalanes, l'avinguda de Barcelona i l'avinguda de Jaume I. Un cop a la plaça de l'Aigua, els rellevistes aniran per la rambla de Francesc Macià, fins que acaba a l'avinguda del Vallès, i tornaran en sentit oposat un altre cop fins a la plaça de l'Aigua. El recorregut previst continua per l'avinguda de l'Abat Marcet.
En els darrers quilòmetres dels relleus, la torxa baixarà per l'avinguda de Josep Tarradellas i la rambla d'Ègara fins al portal de Sant Roc. A l'altura de la plaça de Ricard Camí s'uniran als rellevistes nens i nenes de les escoles esportives dels clubs més rellevants de la ciutat. El carrer Major, la plaça Vella i el carrer de Gavatxons seran les darreres vies per on passarà la flama olímpica abans d'arribar al Raval de Montserrat. L'arribada està prevista per a les vuit del vespre.
Un cop al Raval, les autoritats locals rebran el simbòlic foc olímpic i s'encendrà un peveter. Els Bastoners de Terrassa ballaran el 'Jazztic', una dansa a ritme de jazz que substitueix els bastons per estics d'hoquei i que uneix tres elements identitaris de la ciutat: la cultura popular, l'hoquei i el jazz.
Ja va passar per terrassa
El foc olímpic dels Jocs de Barcelona va ser encès el 5 de juny de 1992 a Olímpia (Grècia). La fama va creuar el Mediterrani a bord de la fragata 'Catalunya' de l'Armada Espanyola. El 13 de juny, una joveníssima Marian Aguilera –actriu en diferents sèries televisives– va fer arribar la torxa fins a la costa d'Empúries. Després, va començar un recorregt per Catalunya i Espanya de més de 6.000 quilòmetres. La torxa olímpica va passar per Terrassa el 16 de juny de 1992, el mateix dia que per altres ciutats com Sabadell i Granollers.
El 25 de juliol, després de l'últim relleu, el paralímpic Antonio Rebollo inaugurava els Jocs a l'Estadi Olímpic de Montjuïc amb un llançament amb el seu arc.