
Aquesta setmana ha tingut lloc l’acte de signatura de la Declaració del Vallès Occidental cap a la Segona Reindustrialització, que ha tingut lloc aquest matí a la Universitat Autònoma de Barcelona. L'acte ha comptat amb els 23 alcaldes de municipis de la comarca, els rectors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Internacional de Catalunya; les Cambres de Comerç de Terrassa i Sabadell, les patronals PIMEC i CIE, la Fundació ESDI i els sindicats CCOO i UGT.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en la seva intervenció ha reivindicat el potencial del Vallès Occidental i ha defensat el treball conjunt de tots els sectors per a reindustrialitzar-lo. El socialista ha ha fet una defensa del treball conjunt i coordinat entre sectors i entre territoris per a fer front a la crisi i millorar la situació econòmica i social de la comarca i del país, i ha posat l’exemple del Pacte Local per l’Ocupació de Terrassa, “una taula en la qual hem establert relacions molt fluïdes i eficaces amb els sindicats CC.OO i UGT i l’organització empresarial CECOT”.
Ballart ha recordat que l’aportació al PIB català que fan els dos Vallesos i el Barcelonès representa més d’una tercera part de l’economia catalana, i ha dit que “aquesta és una magnitud extraordinària, que mereix que el país la tracti també de forma extraordinària, ja que aquí hi ha la força, el motor productiu, que pot treure’ns de la crisi i tornar a generer riquesa i llocs de treball de veritat”. L’alcalde, però, ha anat més enllà del concepte de creació d’ocupació: “Volem crear riquesa i ocupació, sí, però no de qualsevol manera. Apostem per una riquesa orientada a fomentar la competitivitat econòmica, la internacionalització i el benestar de les persones. Apostem per crear feina estable i de qualitat. I al mateix temps, apostem, per la sostenibilitat i el respecte al medi ambient i per avançar en el coneixement, en el talent, en la innovació, en la tecnologia”.
La declaració del Vallès Occidental cap a la Segona Reindustrialització representa una aposta de les principals entitats i institucions dels àmbits acadèmic, econòmic, social i polític per l’impuls de la indústria com a via de recuperació. El document recull un seguit d’accions necessàries per establir unes condicions objectives de reindustrialització del territori.
El document signant declara els objectius i intencionalitats amb els següents punts:
• OPTEM per una comarca referent en activitats industrials d’alt valor afegit que requereixen una ocupació qualificada i formada, que ofereix oportunitats a la seva ciutadania en termes d’oferta de formació ocupacional flexible, adaptada i accessible. Fer de la necessitat la oportunitat; que la capacitat d’industrialització passi de ser potencial a real.
• OPTEM per un teixit industrial innovador i competitiu, per això necessitem que el coneixement que rau en l’àmbit universitari , es transformi en innovacions tant de producte com de processos, apostant per fer arribar la innovació a l’empresa i les empreses, especialment les PIME’S , participin del sistema d’innovació del país. Resulta fonamental en aquest procés la implicació del Centres tecnològics del Vallès Occidental i la sinèrgia amb l’àmbit universitari.
• OPTEM per un pla energètic territorial, on estiguin implicats tots els agents del territori, doncs els costos energètics estan arribant a nivells insostenibles per la competitivitat de la indústria.
• OPTEM per reforçar les estructures existents de coordinació interadministrativa en matèria de creixement econòmic amb la finalitat d’impulsar els determinants del nostre futur industrial, com ara les infraestructures viàries, ferroviàries , de telecomunicacions, l’estat dels nostres polígons industrials i parcs empresarials això com els centres compartits, entre altres, amb l’objectiu final també d’una política de sòl industrial coordinada.
• OPTEM per la implantació progressiva d’un sistema basat en la formació DUAL que no solament vagi dirigit a persones joves aturats i aturades sinó que ofereixi un horitzó de futur a persones aturades majors de 45 anys i amb nivells bàsics de coneixement.
• OPTEM amb força per l’agenda europea 2020, especialment amb els objectius i eixos d’actuació establerts en el RIS3CAT, com a instrument eficaç de reindustrialització sostenible i de competitivitat energètica i impuls a la innovació, que faci especialment atractiu el territori pel desenvolupament de nous projectes industrials.
• OPTEM perquè les nostres PIME’S trobin no només el finançament necessari sinó les fórmules d’integrar recursos per competir en millors condicions, facilitant l’agrupació d’interessos i productes.
• OPTEM per una coordinació que fomenti la internacionalització de la indústria, format per administracions, agents territorials econòmics i universitats, amb el lideratge de les Cambres de Comerç i Indústria.
• OPTEM per la inversió necessària per establir una via de ferrocarril directa des de la Central Integrada de Mercaderies fins el port de Barcelona, un factor de productivitat logística fonamental, la immediata finalització del tram de l’Autovia B-40 de Abrera a Terrassa i les 20 noves estacions ferroviàries contemplades al FEM VALLÈS, no oblidant la connexió ferroviària per passatges amb l’aeroport.
• OPTEM per la simplificació i millora de la regulació que afecta l'establiment i posada en marxa d’empreses, cercant com objectiu final la uniformitat.
• OPTEM per la transformació dinàmica de la Formació Professional fent-la el suficientment flexible perquè resulti eficaç per dotar a la indústria de recursos humans que generin una ocupació de qualitat i estable.
Aquesta DECLARACIÓ unitària vol ser el principi d’un full de ruta que porti al Vallès Occidental a liderar una recuperació econòmica real per a tots els ciutadans i ciutadanes, que consolidi un model industrial competitiu basat en l’eficiència, la innovació i la qualitat de l’ocupació i que converteixi aquest territori en un referent europeu.