
Dins del programa de cicles i conferències Temps per Saber, que Unnim Caixa i BBVA organitzen a diversos indrets de Catalunya, s’inicia el proper 16 de maig un nou cicle de conferències al Centre Cultural Terrassa, sota el títol “Ser jove Terrassa, avui”.
Durant els dies 16 i 30 de maig, i 13 de juny el jove serà el protagonista. Mitjançant les tres conferències, s’intentarà respondre i reflexionar sobre qüestions com que entenem per jove, com els influeix el contexts social i cultural actual, quins són els reptes i responsabilitats que els esperen, i quines les seves inquietuds i motivacions.
Una suma de preguntes que Jaume Funes psicòleg i educador; Begoña del Funes, Pueyo, periodista i assessora editorial; i Jordi Naval, president de la Fundació Pueyo Naval Escola d’Emprenedors, aniran desplegant i situant per entendre la situació dels joves avui en dia i conèixer-ne millor la identitat.
La reconeguda periodista i guionista de TV Màbel Martí serà la presentadora de les tres conferències d’aquest cicle, qui també moderarà el diàleg posterior que s’establirà entre el ponent i les entitats de Terrassa convidades a participar. Aquestes entitats donaran veu i garantiran la visió dels protagonistes. a càrrec d’experts i diàleg posterior amb entitats de Terrassa presents en el debat.
La primera conferència tindrà lloc el dia 16 de maig sota el títol Què vol dir ser jove? De la mirada psicològica a la mirada social a càrrec del psicòleg, educador i periodista Jaume Funes. En aquesta sessió, s’analitzarà com la nostra societat tendeix a veure els joves com a dropos, immadurs i problemàtics pel fet d’intentar ser i existir d’una manera diferent als adults. Es mostrarà com ser jove també significa gaudir d’una mirada entusiasta, arriscada i inconformista.
Jaume Funes, és psicòleg, educador i periodista. S’ha especialitzat en el món dels adolescents i els joves, i les seves dificultats socials. Ha treballat especialment l’atenció a les persones amb problemes derivats del usos de drogues, la marginació i els conflictes, la incorporació social i la definició de polítiques de joventut. Alguns dels seus darrers llibres són: “El lugar de la infancia. Criterios para ocuparse de los niños y niñas hoy”(2008)i “Educar en la adolescencia.9 Ideas clave”(2010).
En aquesta primera sessió, també participaran en el diàleg posterior joves d’entitats de Terrassa vinculades i relacionades amb joves com La fábrica de Can Tusell i Creu Roja de Terrassa.
El dia 30 de maig és parlarà sobre Els marcs socials del jove: Més generació social, a càrrec de Begoña del Pueyo periodista directora
de l’espai PADRES SIN COMPLEJOS al programa Protagonistas de Luis del Olmo i autora de llibres com Bona adolescència, publicat per Grijalbo i Debolsillo, entre d’altres. La periodista explicarà com els mitjans de comunicació tendeixen a homogeneïtzar la imatge dels joves que ni estudien ni treballen amb uns models de comportament estereotipat general de tots els joves, amagant una altra realitat existent de joves que són més llestos, més ràpids i més sociables, respecte a la generació del seus pares.
Begoña de Pueyo és periodista. Assesora literària i de comunicació. És directora de l'espai Padres sin complejos al programa Protagonistas de Luis del Olmo i col·laboradora d'opinió del Periódico de Catalunya. És coautora del llibre "¿Y si mi hijo se droga?. Claves para prevenir y actuar" i també "Bona adolescencia". Publicat per Grijalbo i Debolsillo. És delegada de l’Asociació d’Usuaris de la Comunicació a Catalunya.
La darrera conferència del cicle i tindrà lloc el dia 13 de juny i tractarà la qüestió de Joves emprenedors: El present és ple de problemes.... el futur ple Naval. de solucions a càrrec de Jordi Naval En aquesta conferència s’apostarà per recuperar la il·lusió i visió de futur dels joves malgrat els problemes econòmics, socials i tecnològics actuals assenyalant les diverses eines i oportunitats amb les que es poden trobar actualment.
Jordi Naval és director de Anaxomics, empresa del sector biotecnològic dedicada al descobriment i millora de nous medicaments, destacada recentment en la llista de les cent empreses tecnològiques europees més prometedores. A més, des d'octubre de 2010, presideix la Fundació Escola Emprenedors, una entitat sense ànim de lucre que promou l'esperit emprenedor entre els estudiants de 14 a 20 anys.
El cicle “Ser jove avui” s’inclou dins el programa de cicles i conferències Temps per saber organitzat per Unnim Caixa i BBVA. L’objectiu d’aquest programa és oferir a la societat temes d’interès general, relacionats amb l’actualitat i els valors, que connectin amb les necessitats i les preocupacions de les persones i del territori.
Aquest cicle pretén donar continuïtat, tot i que amb un format diferent, al cicle de conferències que anualment havia organitzat a Terrassa l’Obra Social de Caixa Terrassa i posteriorment Unnim.
Paral·lelament, durant els mesos de maig i setembre, Vic i Girona acullen altres dos cicles itinerants sota el títol “Del pensament a l’acció: eines per al per canvi”.
El primer d’ells, Equilibri i benestar: del pensament a l’acció, té per objectiu donar eines i pautes als assistents per trobar a través d’un pla d’acció l’equilibri i el benestar, canviar d’hàbits, tenir una vida sana, o cercar la felicitat, de la mà de la coach, mesoterapeuta i emprenedora Gemma Soler.
I el segon, Per a un canvi professional: eines pràctiques per trobar o canviar de feina, està orientat a donar eines pràctiques per a un canvi professional, de la mà de la piscòloga experta en RH i vendes, Mònica Mendoza, i la pionera del networking professional i les eines laborals 2.0, Rosaura Alastruey.
Els cicles són d’entrada lliure i totalment gratuïtes. No cal inscriure’s, tot i que es pot reservar lloc a través del correu: obrasocial@unnim.cat.
Les dades
“Ser jove avui”
Data: 16 i 30 de maig, i 13 de juny
Hora: a les 19,30 h
Lloc Centre Cultural Terrassa
Més informació: www.unnimcaixa.cat