
Quatre dels 203 nous integrants de la Secció Activa del cos de bombers voluntaris de la Generalitat són del Vallès Occidental. Es tracta, d'una banda, d'Albert Silva i Isaak Allagué, de Viladecavalls i, de l'altra, de Marc Closa i Joan Ramon Guinjoan, de Matadepera. Tots quatre han superat un curs de formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i un procés de selecció que inclou proves de caràcter teòric, d'aptitud física i un reconeixement mèdic.
La solidaritat i la vocació de servei els van empènyer a la convocatòria. "M'agrada ajudar la gent i tenir-ne cura", diu Isaak Allagué, de 20 anys i que en duu set al Parc de Viladecavalls. A Matadepera, el Marc Closa (21 anys) també hi duu una llarga trajectòria, ja que abans havia estat bomber juvenil. "Durant el curs he après moltes coses, ha estat una gran motivació i si la matèria t'agrada, no la trobes difícil. A mi sempre m'ha agradat ajudat els altres", comenta.
Vuit mesos de formació
Els nous bombers voluntaris han hagut de superar un curs de formació bàsica de 272 hores de durada, 188 de les quals han estat teoricopràctiques i 84 hores pràctiques i de guàrdies al parc. La formació s'ha impartit durant vuit mesos els caps de setmana. Per poder accedir a la fase pràctica els alumnes havien de superar la primera part teòrica, un test de 60 preguntes amb cinc opcions de resposta.
Les matèries sobre les quals han rebut la formació bàsica són diverses: coneixement del territori, de les edificacions i les instal·lacions, atenció sanitària i psicològica a les víctimes, protecció i seguretat personal, mitjans i procediments operatius i ciències aplicades.A més, hi havia matèries concretes sobre extinció d'incendis urbans i industrials, salvaments i rescats, risc químic i incendis forestals. Pel que fa a les proves físiques, constaven d'un exercici aquàtic, la cursa de llançadora i un exercici de pressió sobre banc.
Nova llei de bombers
El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, va adreçar unes paraules en l'acte de nomenament. "Formeu part d'una família, d'un cos que té una gran responsabilitat i també un gran reconeixement per part de la ciutadania". El titular d'Interior va admetre que "ara que estem a prop de complir 35 anys des que vam recuperar les nostres institucions, una de les apostes va ser tenir un model de Bombers propi. Aquest model continua molt viu però convé incorporar-hi noves il·lusions i això passa per fer canvis legislatius com la nova llei de Bombers que estem preparant". Segons Puig, aquest model mixt de bombers funcionaris i voluntaris "ens assimila a la majoria de països avançats i ens ha permès ser el país que som, suplint-hi mancances administratives".
Campanyes d'estiu
D'altra banda, tant Viladecavalls com Matadepera ja han dissenyat la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu. A Matadepera, el cap de parc del cos de bombers, Marcel·lí Bosch, explica que l'equipament obrirà cada dia amb un mínim de tres persones. El servei, que es va començar a oferir l'11 de juny, es mantindrà fins l'11 de setembre.
Pel que fa a Viladecavalls, la campanya començarà a mig juny. Durant tot el període de màxim risc d'incendi, hi haurà un informador fent ruta compartida entre Viladecavalls i Ullastrell per terreny forestal, per tal de detectar possibles focus d'incendi, elements de risc i fent tasques informatives i de sensibilització. A més, s'han arranjat camins i punts d'aigua necessaris per a la prevenció i intervenció en cas d'incendi (enguany, uns 4 quilòmetres de camins). També s'ha fet la revisió i actualització del Pla Municipal d'Acció en cas d'un hipotètic incendi de grans dimensions al terme municipal i el 27 de febrer passat es va dictar un ban de l'alcaldia per avançar les mesures extraordinàries d'incendis forestals, a causa de la sequedat que hi va haver l'hivern passat.
Finalment, s'ha fet un recordatori a la població sobre la necessitat d'extremar les precaucions davant els incendis forestals a la revetlla de Sant Joan al fulletó de l'agenda mensual que es reparteix a cada habitatge del poble, sota el lema "Cap foc al bosc".