Aquest dilluns, el poble de l'Albi, a les Garrigues, va viure una situació d'emergència quan un tren d'alta velocitat Avlo, amb 590 passatgers a bord, va quedar aturat fins a 21 hores a causa d'una apagada elèctrica que va afectar a tot Catalunya. Mossos, Bombers, agents rurals i veïns van col·laborar per traslladar els viatgers al pavelló municipal del Casal, on es van habilitar llits i es va proporcionar menjar i beguda mentre esperaven una solució de transport.
Una de les veïnes que va participar en les tasques d’ajuda va ser Judith Farré, que va col·laborar amb el seu propi vehicle per traslladar passatgers fins al nucli urbà: "Vam començar a fer viatges amb cotxe, sortia de casa, trobava més veïns i ens repartíem per portar a la gent". Segons explica, la situació era difícil, especialment per les persones grans, però va destacar l'eficiència dels serveis d'emergència: "Els Bombers, Mossos i agents rurals van fer una tasca increïble, van estar al peu del canó tot el temps", ha afegit.
Farré destaca també la resposta solidària del poble: “La gent va respondre com si fos una gran família. Alguns portaven mantes, d’altres menjar... ens vam bolcar”. Afegeix que “era impressionant veure com desconeguts es donaven la mà i s’ajudaven”, i reconeix que “va ser un dia molt intens emocionalment, però també molt bonic pel que vam viure com a comunitat”.
- Begudes i menjar diposats per la Creu Roja pels afectats per l`apagada a l`Albi
- Cedida
Un altre veí, en David Serrano, explica que va començar a veure gent desconcertada caminant amb maletes per camins propers al cementiri. “Em van dir que el tren s’havia aturat al mig de la via, en un punt on no hi havia res, i que els havien autoritzat a baixar. Havien de caminar entre dos i tres quilòmetres fins al poble, i el camí era dur, amb pujades i un terraplè per baixar. Hi va haver gent que es va fer mal”, relata. “Nosaltres recollíem persones amb cotxe, sobretot les que no podien caminar. Però la majoria van arribar a peu, arrossegant maletes per un terreny difícil.”
Serrano descriu un pavelló on “hi havia molta gent, però molt poca informació. Bombers, agents rurals, Protecció Civil, Mossos i, sobretot, veïns del poble intentàvem ajudar com podíem”. La Creu Roja van gestionar l’allotjament, però “no hi havia prou llits ni matalassos. I com que no hi havia llum, tampoc funcionaven els datàfons: només es podia pagar en efectiu.”
Diversos comerços locals van obrir per oferir menjar i begudes, i alguns veïns també van improvisar amb el que tenien a casa. “Hi havia molta gent de fora, de Madrid o fins i tot estrangers, que volien trucar per avisar les famílies. Però la cobertura era limitada i la connexió col·lapsava.” Entre els casos més delicats, destaca un noi cec en cadira de rodes, una noia embarassada, molts infants i gent gran. “Era una situació molt caòtica. Però crec que vam fer el que ens agradaria que fessin per nosaltres en una situació així.”
Durant la nit, alguns passatgers van ser recollits per familiars. “El noi cec, el Miguel, ho va passar molt malament. Baixar del tren i després pel pendent va ser una odissea. Finalment, uns nois que no coneixia van venir des de Barcelona expressament a buscar-lo.”
Aquest dimarts al matí, prop de la meitat dels passatgers han optat per buscar alternatives pel seu compte i marxar en taxis cap a Barcelona, assumint el cost del trajecte davant la manca d’informació sobre quan arribarien els autobusos. La resta ha sortit en dos autocars amb destinació a l’estació de Sants. Tant els viatgers com representants del municipi critiquen la falta de comunicació per part d’Adif.