Segons un estudi que ha fet el grup municipal, l'augment continuat de la factura de l'aigua es dispara amb la renovació de contracte i la pròrroga per 19 anys que la Paeria va concedir a Aigües de Lleida el 2012, set anys abans que acabés el contracte. Fins aquell any, assegura el Comú, "la concessionària es retribuïa fonamentalment amb l'import per m3 consumit que incrementava el preu cada any. Els ingressos per a l'UTE augmentaven pels increments de tarifa i pel creixement de població".
En aquest punt, però, el Comú recorda que amb l'estancament demogràfic a Lleida i de reducció dels consums d'aigua, Aqualia -amb l'aval de l'equip de govern- va passar a retribuir-se a través de la quota fixa i va optar per apujar aquest concepte de la factura un 217% en 3 anys (2011-2014). Aquest increment situa Lleida com la novena ciutat de l'estat amb la factura més cara segons l'OCU i la sisena amb el sanejament més car, i això amb un deute de més de 40 milions d'euros amb Aqualia.
La Paeria diu que Lleida és la ciutat de més de 100.000 habitants amb l'aigua més barata
En resposta a aquestes afirmacions, l'equip de govern de la Paeria indica que "Lleida és la ciutat catalana de més de 100.000 habitants on l’aigua és més barata", i fa la comparació amb altres ciutats com Barcelona i àrea metropolitana (22’09 euros), Mataró (17’37 euros), Tarragona (14’99 euros), Reus (14’30 euros) i Lleida (13’52 euros).
