Afrucat alerta que la pressió que pateixen els productors europeus pot afectar la producció d'espècies

La patronal s'afegeix a les demandes de la pagesia i reclama solucions per millorar la competitivitat dels camps

Publicat el 06 de febrer de 2024 a les 09:31
Actualitzat el 06 de febrer de 2024 a les 09:35
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, alerta que la "pressió" que reben els productors europeus pot "portar a deixar de produir algunes espècies" i reclama solucions per millorar la competitivitat de les explotacions fruiteres. A les portes de les mobilitzacions del sector agrari català, que se sumen així a les que fa setmanes que es viuen a països com França, Alemanya o Països Baixos, la patronal diu a través d'un comunicat que s'afegeix a les demandes de la pagesia i defensa la millora de la competitivitat i la defensa sanitària com a "solucions per aconseguir una agricultura europea viable".

La presidenta d'Afrucat, Montse Baró, avisa que "la pressió que rep el camp europeu en forma d’exigències burocràtiques, de manca de recursos de sanitat vegetal i d'indefensió front la competència desigual de tercers països, que desequilibren el mercat, pot arribar a fer inviable la producció d'algunes espècies dins de la Unió Europea.

En aquest sentit, Afrucat s'afegeix a les demandes de la pagesia europea i reivindica una simplificació del Quadern Digital i l'ajornament de la seva posada en marxa. També reclamen una millora de la competitivitat de les explotacions que passi per duplicar l'ajut financer que Europa destina als Programes Operatius de les OPFHs, una protecció de la producció europea més activa fent que es limiti les entrades de països tercers, ja que defensen que "distorsionen el mercat", i una defensa sanitària "més efectiva i menys restrictiva".

Baró ha afirmat que estant "totalment a favor de seguir protegint mediambientalment els nostres territoris, de donar oportunitats a països tercers i de complir tota la normativa però no de la manera unidireccional i demolidora que està aplicant la UE".