La lluita per la conservació i dignificació de la Casa Vallmanya d'Alcarràs continua gairebé 10 anys després de l'inici de la mobilització ciutadana. La plataforma Salvem Cal Macià reitera les acusacions de passivitat de les administracions i apunta directament ara contra l'Ajuntament d'Alcarràs per inhibir-se de les seves responsabilitats a l'hora de fer complir les seves demandes.
El col·lectiu denuncia que el consistori no ha fet complir els requeriments d'obres i actuacions que ell mateix va imposar al propietari de la casa amb l'objectiu de consolidar-ne la conservació. En el document que el govern municipal va enviar a l'amo de la masia, i al qual ha tingut accés Nació, s'hi reclamen diverses tasques a realitzar en el termini d'un mes.
El requeriment va ser enviat la segona setmana del mes de desembre del 2024 i s'acuitava al "tancament i senyalització de la zona de perill segons indicacions dels serveis tècnics municipals", a una "reparació urgent de la coberta de l'edifici privat", a realitzar diverses obres d'apuntalment dels espais de la casa com ara les jàsseres de la coberta i dels murs i cobertes dels edificis annexes, i a la col·locació d'una coberta impermeable temporal per evitar l'entrada d'aigua a tot l'edifici.
L'Ajuntament d'Alcarràs calculava que les obres costarien 116.000 euros i assegurava que, de no complir-se el requeriment, es podria donar lloc a una "execució forçosa mitjançant la imposició de multes coercitives". Malgrat aquests avisos, el propietari de la Casa Vallmanya n'ha fet cas omís i no ha iniciat cap actuació a la masia on estiuejava el president de la Generalitat Francesc Macià, un extrem que ha estat confirmat pel mateix ajuntament. Tot i tenir-ne aquesta constància, el govern municipal que lidera l'alcalde Gerard Companys no ha anat més enllà a l'hora d'actuar de manera subsidiària perquè, assegura, la normativa indica que no es pot actuar subsidiàriament si el propietari no es fa càrrec abans dels costos de les obres.
Aquesta argumentació legal és negada per la plataforma, que explica que la llei no posa aquesta obligatorietat a l'hora d'actuar. "A l'alcalde Gerard Companys se li està posant cara de Jordi Janés", ha assegurat Ferran Dalmau, un dels portaveus del col·lectiu, en referència als dos alcaldes que ha tingut Alcarràs en els darrers anys i que, a parer de la plataforma, han tingut poc interès en resoldre aquest conflicte.
"Salvem Cal Macià" es planteja anar als tribunals
La plataforma Salvem Cal Macià assegura, a més, que s'està preparant per anar als tribunals amb la intenció de forçar la conservació de l'immoble mitjançant una denúncia: "Això no vol dir que l'haguem de presentar, però hem de contemplar totes les vies", apunta Dalmau, que recorda que aquest cas està lluny de resoldre's tot i que s'hi està lluitant des del 2017.
D'altra banda, el col·lectiu s'ha reunit amb la Generalitat aquest dimarts amb l'objectiu que la catalogació de Bé Cultural d'Interès Nacional abraci també altres parts de la finca i no només la masia. En aquesta línia, es defensa la inclusió de l'edificació de les dues escoles, la casa del caçador, el camí d'accés i la bàscula. Des de l'executiu català s'ha informat que la proposta entrarà en fase d'estudi.