El buidatge del canal de Seròs evidencia la proliferació del silur

Els treballs de manteniment i rescat de peixos autòctons confirmen la creixent presència d'espècies invasores, afavorides per l'augment de la temperatura de l'aigua i la manca d'oxigen

  • Imatge dels tècnics revisant el Canal de Seròs -
Publicat el 17 d’octubre de 2024 a les 16:29

Aquesta setmana Endesa ha començat els treballs de buidatge del canal de Seròs per dur a terme tasques de manteniment i millora, una operació que es realitza cada dos anys i que inclou el rescat de peixos autòctons. Aquesta intervenció, però, posa en relleu la creixent presència d'espècies invasores com el silur, que prolifera en un entorn d'aigües cada cop més càlides i amb menys oxigen. Entre les espècies autòctones més comunes es troben el gobi, la bavosa de riu i la bagra, mentre que les truites són cada vegada més escasses. Durant aquest buidatge també s'ha localitzat un obús de la Guerra Civil, retirat pels Mossos d'Esquadra.

Els tècnics han observat un augment notable de silurs, fins i tot en trams més alts del canal on abans no es trobaven. Segons Clara Companys, tècnica de medi ambient d'Eccus, només aquest dimecres es van rescatar 70 silurs al tram entre Lleida i Albatàrrec. La proliferació d'aquesta espècie invasora es deu, en part, a la seva capacitat d'adaptar-se a la degradació de les condicions de l'aigua, que presenta temperatures més elevades i nivells més baixos d'oxigen. Altres espècies invasores detectades al canal inclouen l'albor i el lucioperca.

Les espècies autòctones rescatades es reintroduiran al riu Segre, mentre que les espècies exòtiques seran sacrificades o portades al Centre de Fauna de Vallcalent, segons la seva mida.

Les tasques de rescat, que es realitzaran fins dissabte, cobreixen el tram de 19,1 quilòmetres entre la Presa de Lleida i el pantà d'Utxesa, amb una capacitat de transport de 60 m³/s.

Treballs de manteniment periòdic

Endesa duu a terme el buidatge periòdic dels canals per realitzar tasques de manteniment com la reparació del revestiment de formigó i la inspecció d’estructures. Tot i que habitualment es buiden cada dos anys, aquesta vegada han passat quatre anys des de l’última actuació a causa de la sequera, segons ha explicat Elisabet Buscallà, tècnica d'obra civil d'Endesa. Fa dos anys, es va decidir mantenir l'aigua per no afectar els regadius i el subministrament a nuclis urbans.

A més del canal de Seròs, aquest octubre Endesa també ha buidat els canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, i de Lleida, al Segrià.