El Servei Meteorològic de Catalunya presenta, demà, les dades en un informe que avalua l’evolució recent del clima a tres punts de Catalunya a través de la definició d’un conjunt d’indicadors climàtics.
En les conclusions del Butlletí anual d’indicadors climàtics de l'any 2007 s’exposa que la temperatura de l’aire i de l’aigua presenten tendències cap a l’augment en els punts estudiats, mentre que per a la precipitació no es pot deduir cap comportament concloent.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) realitzarà un seguiment anual de les tendències climàtiques al nostre país a través de l’elaboració d’un Butlletí anual d’indicadors climàtics que presentarà amb periodicitat anual.
L’SMC publica avui el primer d’aquests butlletins, que analitza, des de diferents punts de vista i fins a l’any 2007, les sèries de temperatura de l’aire i de precipitació de l’Observatori de l’Ebre (el Baix Ebre), amb dades des del 1905, i de l’Observatori Fabra (el Barcelonès), amb dades des del 1913, i la de temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit (el Baix Empordà), amb dades des del 1969.
A més, a partir d’ara, els butlletins climàtics estacionals que ja es publiquen actualment al web de l’SMC s’ampliaran afegint l’evolució històrica de la temperatura i la precipitació pel període estacional concret per a aquests punts de Catalunya.
En les conclusions del Butlletí anual d’indicadors climàtics - any 2007 s’exposa que la temperatura de l’aire i de l’aigua presenten tendències cap a l’augment en els punts estudiats, mentre que per a la precipitació no es pot deduir cap comportament concloent.
Tant a l’Observatori de l’Ebre com a l’Observatori Fabra la temperatura mitjana de l’aire s’ha incrementat a un ritme aproximat de 0,15 ºC/dècada en el darrer segle, essent aquest augment més significatiu en la temperatura màxima que en la mínima. A nivell estacional, l’Observatori de l’Ebre ha mostrat un increment significatiu durant els mesos d’estiu i, en especial, per a la temperatura màxima, mentre que a l’Observatori Fabra l’increment més apreciable s’ha donat durant l’hivern i afectant sobretot la temperatura mínima.
Dels índexs climàtics que s’han definit en el Butlletí, destaquen les tendències següents, comunes per a tots dos observatoris:
- l’augment en el nombre de dies d’estiu (aquells en els quals la temperatura màxima supera els 25 ºC).
-l’augment del nombre de nits tropicals (nombre de dies en què la temperatura mínima supera els 20 ºC).
-l’augment de l’amplitud tèrmica mitjana anual (mitjana de les diferències entre la temperatura màxima i la mínima diàries).
-la disminució del percentatge de nits fredes (percentatge de dies en què la temperatura mínima és inferior al percentil 10, essent el període de referència el 1961-1990).
Pel que fa a la precipitació, en cap dels dos punts s’ha experimentat una tendència significativa, essent els increments o descensos molt modestos tant a nivell estacional com anual. Únicament destaca l’augment de l’Índex simple d’intensitat diària (precipitació total anual dividida pel nombre de dies amb precipitació igual o superior a 1 mm), la qual cosa indica que la pluja total anual cau repartida en menys dies.
Pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit, és apreciable un augment a totes les fondàries des del 1974, essent aquest de 0,34 ºC/dècada al nivell superficial.
L’any 2007, en el context de l’evolució climàtica del període estudiat, s’ha mostrat com a un any càlid, amb una anomalia de la temperatura mitjana de l’aire respecte al període de referència (1961-1990), que ha estat de 0,9 ºC per l’Ebre i d’1,5 ºC pel Fabra. La precipitació anual ha estat molt propera a la mitjana a l’Observatori de l’Ebre, mentre que a l’Observatori Fabra ha estat un 23% inferior.
El Servei Meteorològic de Catalunya treballa actualment per ampliar el Butlletí anual d’indicadors climàtics amb un major nombre de sèries climàtiques.
El Butlletí es pot consultar a la web del Servei Meteorològic de Catalunya a l’adreça:
http://www.meteo.cat/pagines/butlleti_indicadors_climatics/indicadors_2007.pdf.
Demà dijous, 14 de febrer, en el transcurs de la Jornada Final de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, es farà referència resultat d’aquest Butlletí anual d’indicadors climàtics.